Hlavní obsah

Zdraví není zboží, hlásá ČSSD, ale plánuje zdražení pojištění

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté v pátek představili svoji oranžovou knihu pro zdravotnictví nazvanou Jistota kvalitní péče. Zdravotnictví v ní považují za veřejnou službu založenou na principu solidarity zdravých lidí s nemocnými a "odmítají chápat zdraví jako běžnou obchodní komoditu". ČSSD v budoucnu nevylučuje úpravu výše povinného pojištění, a to v podobě "mírného nárůstu".

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

„Zdraví jako zboží se nám snaží vnutit ODS. Ale takové to pojetí my rozhodně odmítáme,“ řekl Právu v pátek David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje.

Sociální demokraté chtějí, aby zdravotní péče, coby veřejná služba, byla poskytována ve veřejných neziskových nemocnicích, a to tak, že by vždy byla jedna taková nemocnice pro jeden okres. Tato síť by pak byla provázána se sítí soukromých zdravotnických zařízení.

Odmítají všechny regulační poplatky

„Nechceme regulační poplatky ve zdravotnictví, protože jsou bariérou pro čerpání zdravotní péče,“ prohlásil Rath. „Chceme ale zachovat roční limit přes který když se pacient dostane, bude mít vše zadarmo. Ten by neměl být paušální jako nyní ve výši 5000 a 2500 tisíce pro děti a důchodce, ale zhruba ve výši jednoho až dvou procent reálného příjmu pacienta. To se bude týkat i důchodců.“

Poplatek by se neměl platit ani za den v nemocnici, i když ČSSD s ním původně počítala jako úhradu na stravu.

Fúze pojišťoven, spoluúčast do 14 procent

Rath se vyjádřil i k tomu, co udělá ČSSD v případě vyhraných podzimních voleb v prvních sto dnech na ministerstvu zdravotnictví.

Má to být zejména zvýšení plateb státu za státní pojištěnce s automatickou valorizací. Od července (pokud návrh projde) by stát měl zvýšit měsíční platbu za své pojištěnce, tedy hlavně děti a důchodce, ze současných 677 korun na 727 korun. Rath ale chce, aby do konce roku byla platba státu ještě vyšší, a to přibližně 778 korun.

Dalším rychlým opatřením má být fúze všeobecné a vojenské pojišťovny s pojišťovnou ministerstva vnitra do jedné, velké. Na konci příštího volebního období by zdravotní pojišťovny prý mohly být v ČR jen čtyři (nyní 11), na konci dalšího volebního pouze jedna. Ta by byla nezisková a spravovala by veškeré povinné pojištění.

Z dlouhodobého pohledu chce ČSSD vytvořit katalog péče hrazené z povinného zdravotního pojištění a vybudovat systém dobrovolného komerčního pojištění. Spoluúčast pacienta, která podle Ratha stoupla za vlády ODS z 8 na 16 procent, by měla být okolo 14 procent.

Soc. dem. odmítá protikrizový balíček

Rath oznámil, že ČSSD odmítá protikrizový balíček pro zdravotnictví, jak ho navrhuje ministerstvo zdravotnictví, které jím chce řešit výpadek zhruba deseti miliard korun.

„Nejde o protikrizová opatření, ale opatření spíše prokrizová, která jednoznačně poškodí lidi a pomohou jen farmaceutickým firmám k větším ziskům,“ řekl Rath.

Podle něj návrh vytvořil náměstek ministryně Marek Šnajdr ještě před nástupem Juráskové do funkce. „Zdá se, že je tedy jedno, kdo je ministr zdravotnictví, pan Šnajdr zůstává a s ním i návrhy,“ prohlásil Rath.

Právě o tomto protikrizovém balíčku má ministerstvo s ČSSD jednat a nová ministryně jeho prosazení si dala jako svůj úkol číslo jedna. Pokud balíček ve Sněmovně neprojde - nemůže prý občanům garantovat současnou úroveň zdravotní péče.

Co ČSSD chce a nechce ve zdravotnictví
Chce
zdravotnictví jako veřejnou službu
síť veřejných neziskových nemocnic doprovázenou sítí soukromých, především ambulantních zařízení
vyšší příspěvek státu za své pojištěnce
fúzi zdravotních pojišťoven tak, aby do osmi let byla ze současných 11 pouze jedna
jedno místo výběru zdravotního a sociálního pojištění spolu s výběrem daní
katalog péče hrazené z povinného pojištění
růst platů zdravotníků
spoluúčast pacienta nejvýše 14 procent
Nechce
regulační poplatky ve zdravotnictví, ani za pobyt v nemocnici
privatizaci zdravotních pojišťoven na obchodní společnosti
privatizaci nemocnic
chudinské standardy zdravotní péče

Reklama

Výběr článků

Načítám