Hlavní obsah

Zdecimovanou Litovel trápí davy čumilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Lidské neštěstí a poničené domy v Litovli na Olomoucku se staly lákadlem pro davy čumilů, kteří se přijeli podívat na následky, které po sobě zanechalo středeční ničivé tornádo. Na přítomnost zvědavců si podle hejtmana Olomouckého kraje Jana Březiny stěžovali občané.

Foto: Liver music

Marta Töpferová, Edmar Castañeda

Článek

"Hejtman vyzval občany, aby nejezdili do Litovle sledovat cizí utrpení," informoval Novinky mluvčí kraje Ivo Heger. Postiženým by podle hejtmana pomohlo více, kdyby se na ně a jejich domy nejezdili ostatní dívat. "Když jsem poprvé přijížděl do Litovle, měl jsem pocit, že se blížím k Václaváku, na kterém probíhá nějaká demonstrace," popsal své pocity z davu zvědavců náměstek ředitele Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Od počátku krizové situace mohou občané Litovle využít pomoci psychologa. "Podle odborníků jsou právě nadcházející dny pro oběti nejhorší, protože na ně začínají naplno doléhat nedávné události," uvedl Heger.

Živel poničil řadu střech rodinných domků, vyvracel stromy a sloupy elektrického vedení. Na mnoha místech byla přerušena dodávka elektřiny. Hejtmanství vzniklé škody odhaduje na více než 100 miliónů korun. Bezpečnostní rada Olomouckého kraje v Litovli vyhlásila stav nebezpečí. K likvidaci škod je tak možné využít i státních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Související články

Litovel: tornádo bylo jako povodeň

Nejhorší následky tornáda, které se přehnalo nad Litovlí ve středu v podvečer, odstraňovalo v noci a pak i během čtvrtka mnoho desítek hasičů, záchranářů...

Výběr článků

Načítám