Hlavní obsah

Žďárský hřbitov řeší problém: jíl nebožtíky konzervuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radnice ve Žďáru nad Sázavou řeší problém jednoho ze tří hřbitovů: tlecí doba v některých částech místa posledního odpočinku přesahuje půl století. Zmínila to místostarostka Ludmila Řezníčková. Na vině jsou nevhodné hydrogeologické podmínky v některých částech jednoho ze hřbitovů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na problém narazilo město, když se zabývalo sjednocením plateb za hrobová místa. Nových cen, platných od letošního září, se ale lidé nemusí bát.

„Částky budou srovnatelné, v některých případech dokonce nižší,“ popsala místostarostka. Žďár n. S. má tři hřbitovy: historický na Jamské ulici, nový v sousedství Zelené hory a urnový háj na ulici Horní.

S čím se zatím město popasovat nedokázalo, jsou prodlužující se doby tlení v některých partiích hřbitova na Jamské ulici. Zatímco minimální hranice je v řádu jedné desítky let, v některých částech hřbitova nestačí ani pětkrát tolik. Důvodem je patrně jílové podloží.

Voda a špatně provzdušněná půda zabraňují tlení

Co s tím, o tom nyní město jedná s hygieniky. Krajním řešením by mohlo být i omezení pohřbívání těl v rakvích právě v těch pasážích hřbitova, kde se na tuto potíž naráží.

Dle zákona totiž musí být nezpopelněné lidské ostatky uloženy v hrobě po tlecí dobu, která musí trvat minimálně 10 let. Konkrétní tlecí dobu stanovuje s ohledem na hydrogeologické poměry a stanovisko hygieniků správce pohřebiště.

Zásadní vliv na délku tlení má provzdušněnost půdy, do níž jsou ostatky uloženy. Přítomnost vody má pak negativní vliv na množení rozkladných bakterií a snižuje rychlost oxidace a rozkladu tkání.

„V takovémto prostředí může mrtvé tělo zůstat prakticky neporušené s minimální ztrátou tkáně až do doby jednoho roku a jeho následný rozklad je tedy výrazně zpomalen. Tlecí doba se prodlužuje na dvacet i více let, v praxi jsou známy případy nedokončení tlecích procesů ani po padesáti letech,” připomněla Česká asociace hydrogeologů v metodické informaci k zákonu o pohřebnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám