Hlavní obsah

Zdánlivě vychladlý popel připravil majitele novostavby o střechu nad hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varováním pro všechny, kteří se v současných mrazech rádi kochají pohledem do plamenů v krbu, by měl být úterní požár novostavby v Rudíkově na Třebíčsku. Tu totiž zničil oheň, jenž se rozšířil ze zdánlivě vychladlého, ale špatně uskladněného popela. Informovala o tom mluvčí vysočinských hasičů Petra Musilová.

Foto: Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina

Hasiči likvidují požár novostavby na Třebíčsku

Článek

Probuzené plameny si nejdříve pochutnaly na plastové nádobě, v níž byl popel, odnesený na terasu, uložen, a odtud přeskočily na palivové dříví složené v těsné blízkosti.

U požáru, o němž byli hasiči informováni o půl osmé ráno, zasahovaly tři jednotky. K jeho plné likvidaci došlo až kolem deváté hodiny. Škoda se odhaduje na šest milionů korun. Příčinu stanovil vyšetřovatel hasičů krátce po poledni.

„V souvislosti s tímto požárem apelujeme na všechny, aby při manipulaci s popelem a při jeho ukládání byli maximálně opatrní a obezřetní,“ zdůraznili hasiči.

Foto: Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina

Požár, který zničil rodinný dům, vznikl od ne zcela vyhaslého popela

Podle vyšetřovatele Radka Šimky má totiž popel nízkou tepelnou vodivost, a proto si v něm ukryté žhavé nebo doutnající uhlíky mohou uchovat iniciační teplotu až po dobu 78 hodin.

„Jde o uhlíky o velikosti pouhé dva milimetry,“ varuje vyšetřovatel hasičů a zdůrazňuje: „I když se zdá být popel vyhaslý, zásadně patří do nehořlavých nádob, neporušených a uzavíratelných.“

I takovou nádobu pak je třeba umístit v dostatečné vzdálenosti od hořlavých látek včetně konstrukcí z hořlavých materiálů.

Noční požár garáže způsobil v Karviné škodu za zhruba tři miliony

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám