Hlavní obsah

Zastřelená samice rysa před smrtí porodila tři koťata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE/BRNO

Pětiletá samice Rysa ostrovida, která byla minulý pátek nalezena mrtvá u Lipky na Prachaticku, podle výsledků pitvy tři týdny před smrtí přivedla na svět tři mláďata. Lékaři z Veterinární kliniky v Brně dále zjistili, že samici o život připravila rána z kulovnice.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Smetanovo trio ve složení Jan Vodička (housle), Jan Páleníček (violoncello) a Jitka Čechová (klavír) přijíždí na MHF F. L. Věka poprvé.

Článek

Výsledky pitvy ukázaly, že rána z kulovnice roztříštila loketní kloub na levé přední noze. "Přestřelila hlavní cévy a samice zhruba do pěti hodin vykrvácela," sdělil Novinkám mluvčí Národního parku Šumava Radovan Holub.

Nález náboje z kulovnice dává naději, že by mohl být pachatel vypátrán. "Pro nás tento fakt znamená naději, že se policii na základě nauky o balistice podaří dříve či později vypátrat člověka, který zvíře zabil," řekl mluvčí.

Rysice podle Holuba mohla s prostřelenou tlapou ujít asi 2 až 3 kilometry. Celou tu dobu se musela trápit. "Mláďata bez matky umřela hlady," dodal mluvčí.

Samice se stala terčem již podruhé. Před dvěma lety ji nalezl hajný z lesní správy Kvilda se zhnisanou ránou na hřbetě. "Rysice velmi špatně chodila a vlekla zadní tlapy za sebou. Po veterinárním ošetření a péči v záchranné stanici v Kašperských Horách byla opět vypuštěna do terénu," upřesnil Holub. Od té doby měla obojek s vysílačkou pro telemetrické sledování.

Za dvacet let zastřeleno nejméně 500 rysů

Vedoucí lesní správy Křemelná v Hartmanicích Milan Suk považuje zabití chráněné rysice za zločin. "Jsem zastáncem toho, aby v parku rys byl. Patří tam jako predátor srnčí zvěře. V parku totiž srnčí nelovíme. Ale vně parku existují jedinci, kteří berou rysa jako konkurenta v lovu, proto se k němu tak chovají," říká.

Policie vyšetřuje zastřelení rysice jako trestný čin pytláctví. Pachateli hrozí až dvouleté vězení, peněžitý trest, odebrání zbrojního průkazu a doživotní zákaz členství v mysliveckých organizacích, byl-li myslivec.

Tento tragický případ je podle zoologa Luďka Bufka ze správy NP Šumava dokladem, že se rys stále ilegálně střílí. "Ilegální lov je to nejhorší, co populaci rysa může potkat," míní Bufka. Reálný odhad zní, že za posledních dvacet let bylo v ČR ilegálně zabito nejméně 500 rysů. "Šokující je přiznání 17 myslivců v anonymní anketě, kteří upytlačili jednoho rysa, a tří, kteří zastřelili víc než jednoho," uvedl Holub.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Šumavě zastřelili chráněného rysa

Zaměstnanci Národního parku Šumava našli v pátek asi kilometr od obce Lipka na Prachaticku zastřelenou samici zákonem chráněného Rysa ostrovida. Právo...

Výběr článků

Načítám