Hlavní obsah

Na Šumavě zastřelili chráněného rysa

Právo, Novinky, Jaroslav Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRACHATICE

Zaměstnanci Národního parku Šumava našli v pátek asi kilometr od obce Lipka na Prachaticku zastřelenou samici zákonem chráněného Rysa ostrovida. Právo o tom informoval mluvčí parku Radovan Holub. Na Šumavě nyní žije 34 kusů této kočkovité šelmy.

Foto: Móda na ulici

Móda na ulici

Článek

Podle Holuba mohla být samice zastřelena ve čtvrtek, nebo dokonce již ve středu. "Toto zvíře bylo telemetricky sledováno. Právě jsme ho chtěli vyhledat za účelem pozorování, a když jsme se blížili k obci Lipky, zjistili jsme, že jeho signál slábne," sdělil Holub. Pětiletá samice vážící asi 16 kilogramů byla střelena do běhu a hrudi.

"Parku tím vznikla škoda asi 50 tisíc korun. Škoda na ekosystému je však nevyčíslitelná," uvedl mluvčí. Holub dále uvedl, že se dá s jistotou vyloučit možnost sebeobrany. "Rys je plaché zvíře a na člověka neútočí." Případem se nyní zabývají policisté z Prachatic. Kromě nepodmíněného trestu odnětí svobody hrozí pachateli například i finanční postih a odebrání zbrojního průkazu. Byl-li myslivec, tak i doživotní zákaz členství v mysliveckých organizacích.

Pitva ještě tento týden

Pitva zvířete by se měla konat ještě tento týden zřejmě na Veterinární klinice v Brně, kde byl vyšetřován i loni zastřelený samec rysa. "Jistou naději na odhalení pachatele vidíme v tom, kdyby se v těle podařilo najít náboj z kulovnice," sdělil Holub. Pokud však pachatel použil brokovnici, jeho vystopování je nemožné.

Na počátku loňského roku byl asi 200 metrů od hranic parku nalezen zastřelený pětiletý samec Rysa ostrovida. Dospělý jedinec dokáže za rok strhnout až 59 kusů srnčí zvěře. Na Šumavě se odstřel vysoké neprováděl od roku 1995. Je proto veřejným tajemstvím, že z přítomnosti rysů v parku nemají radost myslivci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám