Hlavní obsah

Zastavení bezvýsledných exekucí se má týkat i starších případů. Senát novelu vrátil poslancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastavování dlouhodobých bezvýsledných exekucí by se podle Senátu mělo vztahovat i na starší případy. Horní komora ve čtvrtek vrátila novelu do Sněmovny. Poslanecká podoba návrhu počítala se zastavováním pouze nových případů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Předloha má zavést šestiletou lhůtu, po jejímž uplynutí by exekutor bezvýslednou exekuci při splnění určitých podmínek zastavil. Bezvýsledná exekuce by se mohla ještě dvakrát prodloužit, mohla by trvat nejdéle 12 let.

Senátor Tomáš Goláň (ODS) upozornil na to, že první exekuce by se mohly zastavovat vzhledem k navrhované účinnosti novely až v roce 2028. Senát navrhl, aby se nynější šestileté a delší exekuce mohly zastavovat už v roce 2023, tedy rok po účinnosti novely. Věřitelé a exekutoři se podle Goláně budou moci v této době dohodnout na dalším postupu.

Poslanci schválili zastavení dlouholetých bezvýsledných exekucí

Domácí

Horní komora se postavila proti tomu, aby věřitelé museli skládat zálohu na počátku exekuce. Měla by být podle Senátu podmínkou až pro prodloužení exekuce, byť s některými výjimkami. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvedla, že částku stanoví ministerská vyhláška a bude činit nejvýše 500 korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám