Hlavní obsah

Zase přijdem, skandovaly tisíce demonstrantů před zavřeným Hradem

Právo, Novinky, Renáta Bohuslavová, orh, mip
Praha
Aktualizováno

Tisíce lidí ve středu večer od 19. hodin demonstrovaly na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech Česka. Chtěly tak vyjádřit nesouhlas s útoky prezidenta Miloše Zemana na novináře, především na ty z veřejnoprávní České televize, jejichž objektivitu Zeman kritizoval ve svém inauguračním projevu minulý týden. Po 20. hodině zamířili protestující na Pražský hrad, kde vytrvali zhruba dvě hodiny.

Záznam: Demonstrace na Pražském hradě za zachování svobody slova a médií Video: Novinky

 
Článek

„Útok prezidenta Miloše Zemana na média a svobodu slova v naší zemi, jehož se dopustil ve svém inauguračním projevu, znovu potvrdil dlouhodobý nebezpečný nenávistný útok na novináře, kteří poskytují veřejnosti nezávislé a pluralitní pohledy na naši politiku a společnost. Zdá se, že prezident a jeho spojenci chtějí určovat, co je pravda a co lež a nesnesou kritický názor,” uvedli organizátoři akce důvody protestů.

Podle nich se na Václavském náměstí v Praze sešly čtyři tisíce lidí, policie odhad nezveřejnila. Krátce před 20. hodinou minutou ticha uctili zavražděného slovenského novináře Jána Kuciaka a poté zazpívali českou i slovenskou hymnu. Poté se protestující vydali na Hrad.

Před sídlem prezidenta na Hradčanském náměstí se za ohlušujícího pískotu a bučení ozývala hesla jako „Hanba”, „Už jsme tady” či „Miloše do koše”. Dorazilo několik tisíc lidí. Na Hradě mezitím probíhal večírek na oslavu znovuzvolení Miloše Zemana, kam bylo pozváno až tisíc prezidentových podporovatelů.

Krátce před 22. hodinou byla demonstrace oficiálně ukončena.

Záznam: Demonstrace za zachování svobody slova a médií na Václavském náměstíVideo: Novinky.cz/ ČTK

Zeman ve svém inauguračním projevu útočil především na Českou televizi a na novináře z vydavatelství Economia, které vlastní podnikatel Zdeněk Bakala.

„Zpravodajství naší veřejnoprávní, vyvážené, objektivní České televize, bylo v minulosti výrazně ovlivněno její příchylností ke straně, která se jmenuje TOP 09. Budu předpokládat, že vzhledem k nedávným volebním výsledkům této strany, se Česká televize napříště stane poněkud vyváženější. Nu a snažme se tedy, abychom dokázali rozlišit novináře, kteří hledají pravdu, od novinářů, kteří hledají senzace. A domnívám se, že patří úcta těm prvním a neúcta těm druhým,” uvedl minulý týden Zeman. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Tisíce lidí ve středu večer od 19. hodin demonstrují na Václavském náměstí

Nebezpečný trend

V souvislosti s útoky politiků na novináře připomněli organizátoři protestů i vraždu slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. [celá zpráva]

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace na podporu nezávislosti médii na Václavském náměstí v Praze.

„Tento trend považujeme i s ohledem na nedávné události na Slovensku za nebezpečný a vyjádření za neospravedlnitelné. Jsme připraveni bránit novinářskou obec,” vzkazuje na svém Facebooku Zemanovi aktivistická skupina AUVA, která demonstraci organizovala. Je podle nich třeba zachovat svobodu a pluralitu názorů.

Na demonstraci na Václavské náměstí podle informací Novinek měli dorazit i poslanci z řad TOP 09 nebo Starostů. Mezi nimi například i předseda a první místopředsedkyně TOP 09 Jiří Pospíšil a Markéta Pekarová Adamová. Objevil se i předseda poslaneckého klubu strany Miroslav Kalousek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace na Václavském náměstí byla i proti Andreji Babišovi.

„Nesouhlas s útoky prezidenta na nezávislost tisku jsme dali najevo už při odchodu z Vladislavského sálu během inaugurace,” zdůvodňují zástupci strany, proč otevřeně podpoří i občanské protesty. Ze sálu během inaugurace společně s nimi odešla třeba i poslankyně za ODS Miroslava Němcová nebo senátoři Václav Hampl a Václav Láska. [celá zpráva]

Protesty i v dalších městech

Na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. protestovalo přes dvě stě lidí. Z pódia promluvili například redaktor Českého rozhlasu Filip Černý, nebo zakladatel Občanského fóra v Českých Budějovicích Ladislav Faktor.

Demonstranti si přinesli jediný transparent s logem České televize a nápisem: Babiši, Zemane, média nedáme. „Přišla jsem především protože mě pobouřil inaugurační projev prezidenta a myslím, že jsou patrné snahy o útok na veřejná média. Demonstrace jsou jednou z možností, jak se proti tomu vyslovit,“ sdělila Právu studentka Terezie Volná. Účastníci si také zpívají hymnu s pěvkyní Adélou Jonášovou.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Demonstranti v Českých Budějovicích.

V Turnově na Semilsku se sešla asi stovka lidí. Ti s sebou přinesli jen jediný podomácku vyrobený transparent s nápisem Zemana v ČR nechceme. Před jediným mikrofonem se vystřídalo několik řečníků, mimo jiné místní farář Jednoty bratrské nebo disident z 80. let Karel Šírek. „Zažil jsem dobu, kdy jediným svobodným médiem byl samizdat, a nechci, aby se to vrátilo,“ řekl Šírek. „Nechci být znovu vyslýchán agenty, které mi připomíná Andrej Babiš,“ dodal.

Foto: Michael Polák, Právo

Zhruba stovka lidí se sešla na demonstraci v Turnově.

Mluvčí také upozornili na situaci na Slovensku. I proto na závěr setkání zazněla česká a po ní i slovenská hymna. Na místě bylo možné podepsat petici Braňme média veřejné služby a organizátoři odkazovali i na on-line petici Pět vět.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Mezi demonstranty na Václavské náměstí přišel i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Reklama

Výběr článků

Načítám