Hlavní obsah

Zásadní kroky bych udělal koncem srpna, řekl Babiš o situaci ve vládě

Právo, Novinky, jas, kab
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že pokud by nebylo jasno o budoucím ministrovi kultury po vládních prázdninách, hodlá po následujícím zasedání 26. srpna „udělat zásadní kroky”. Prezident Miloš Zeman chce o nominaci Michala Šmardy rozhodnout v polovině měsíce.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš

Článek

Babiš v rozhovoru na serveru iDnes uvedl, že o tom, že by měl prezident problém s nominací Šmardy, který má vystřídat Antonína Staňka (oba ČSSD), se dozvěděl před měsícem.

„Pro mě to trvá měsíc,” tvrdí o vlekoucích se jednáních, jejichž aktérem bývá vedle hlavy státu ještě předseda ČSSD Jan Hamáček.

Nejpozději 26. srpna bude jasno. A pokud situace nebude jasná, udělám nějaké zásadní kroky

„Já jsem doufal, že to vyřešíme do konce července, ale bohužel jsme to nevyřešili. A samozřejmě že jsem apeloval na pana prezidenta,“ dodal předseda vlády.

Odmítá, aby vláda skončila kvůli takovéto „prkotině”, a má za to, že kdyby podal kompetenční žalobu na prezidenta, nic by se nevyřešilo. Přiznává, že podle Ústavy by měl prezident konat, ale jeho nečinnost přičítá i situaci v ČSSD. Co tím myslí, neřekl, zmínil pouze „názorový střet”.

„Nejpozději 26. srpna bude jasno. A pokud situace nebude jasná, udělám nějaké zásadní kroky,“ uvedl Babiš.

Foto: www.mkcr.cz

Náměstkyně pro řízení sekce živého umění Kateřina Kalistová

Podle Babiše by ministerstvo kultury po odvolání Staňka, který by měl skončit k 31. červenci, mohla dočasně vést například náměstkyně Kateřina Kalistová.

Ta již v květnu uvedla, že o funkci ministryně neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám