Hlavní obsah

Záruba ve vysílání pojmenoval české hokejisty Ku-klux-klan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komentátor České televize Robert Záruba během pátečního utkání českého hokejového týmu způsobil rozruch, když použil název americké rasistické organizace Ku-klux-klan v souvislosti se dvěma obránci národního týmu Lukášem Klokem a Ronaldem Knotem. Mluvčí České televize Karolína Blinková Novinkám přislíbila reakci, kterou však redakce doposud neobdržela. Záruba se za nepovedené přirovnání omluvil v sobotu před utkáním Čechů s Ruskem.

Výrok Roberta Záruby v zápase proti ŠvýcarskuVideo: Česká televize

 
Článek

„Nejrychleji našel kotouč Lukáš Klok. Náš Ku-klux-klan, tedy dvojice Klok-Knot, už může vystřídat,“ řekl Záruba v osmé minutě utkání národního týmu proti Švýcarsku. Podivné přirovnání si však hned uvědomil a požádal diváky, aby tuto větu brali s rezervou.

Výrok komentátora, který je autorem nespočtu legendárních hlášek, okamžitě vyvolal reakce zejména na sociálních sítích. Někteří fanoušci nemohli uvěřit tomu, že komentátor použil právě název Ku-klux-klanu.

Ku-klux-klan byla a částečně stále i je americká tajná a militantní rasistická organizace, která vznikla v 60. letech 19. století a existovala ve třech různých obdobích. Její členové prosazovali nadvládu a nadřazení bělochů, rasovou segregaci a antisemitismus. Dopouštěli se řady útoků a vražd s cílem zastrašit Afroameričany.

Nebyl to kyberútok. Web ČT zahltili diváci

Bezpečnost

„Včera jsem k tomuto příměru použil nevhodný termín, za který se oběma hráčům omlouvám. Tak jak jsem jej vyslovil neměl zaznít, ale je to přímý přenos, už to nejde vzít zpátky,“ omlouval se Záruba.

Přešlapy se komentátorům nevyhýbají ani ve Spojených státech. Například Mike Milbury, bývalý hráč Bostonu Bruins a později trenér NY Islanders, skončil na stanici NBC Sports kvůli poznámce o ženách. „Není tu ani žádná žena, která by mohla narušit vaši koncentraci,“ uvedl k prostředí v „bublině”, kde se kvůli pandemii konala v roce 2020 severoamerická NHL.

Reklama

Výběr článků

Načítám