Hlavní obsah

Čínské zápaly plic už jsou v Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zápaly plic způsobené bakteriemi, které zaznamenali v Číně, se podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka už objevily i v Evropě. ČR prověřuje dostupnost antibiotik, která na ně účinkují.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Jsou případy hlášené z Francie, Holandska a dalších států,“ uvedl Dvořáček. Je podle něj těžko rozlišit, zda jde o onemocnění touto bakterií nebo jinou, která je v ČR běžná. „Co vidíme v nemocnicích, nejsou žádné signály o nárůstu a vzniku nějaké epidemie,“ dodal.

Čínské úřady připisují tento nárůst počtu nediagnostikovaných zápalů plic mezi dětmi tomu, že se zrušila omezení v souvislosti s onemocněním covid-19 a dalších běžně se vyskytujících virů.

Podle informací z otevřeného systému sledování ProMED se předpokládá, že původcem u velkého počtu případů je Mycoplasma pneumoniae, což je běžná bakteriální infekce, která typicky postihuje mladší děti.

U aktuálně se vyskytujícího onemocnění však zároveň nejsou podle odborníků příznaky zcela typické pro infekci Mycoplasma pneumoniae. Jak připomněl SZÚ, u případů není popisován kašel a je přítomna vysoká teplota a nález nodulů (uzlíků, pozn. red.) na rentgenovém snímku plic.

Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je zvýšený výskyt Mycoplasma pneumoniae od září zaznamenán ve Francii, a to především mezi dětmi ve věku 2 až 15 let.

V ČR byly do počátku tohoto týdne za letošní rok zaznamenány tři případy, byť odborníci předpokládají ve skutečnosti vyšší výskyt.

Nový vir pod pokličkou? Čínské nemocnice jsou zahlceny nemocnými dětmi

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám