Hlavní obsah

Zaměstnavatelům vadí, že stále není jasné, jaká bude DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Zástupci zaměstnavatelů na úterním jednání tripartity kritizovali, že dva a půl měsíce před koncem roku stále neví, jaká bude od roku 2013 platit DPH. Odcházející ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) řekl, že má pro jejich situaci pochopení, připomněl ale, že vláda tento stav nezavinila. Učinili tak rebelové v ODS.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Klid na tripartitě. Ministr práce Jaromír Drábek (vlevo) podává ruku předsedovi odborového svazu KOVO Josefu Středulovi. Vpravo prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Článek

"Plně rozumím těm výtkám, které strana zaměstnavatelů vznáší. Protože pokud ještě v polovině října není jasné, jaké budou sazby daně z přidané hodnoty od 1. ledna příštího roku..., tak to je situace, která je velmi špatná," řekl Drábek.

Vláda navrhla zvýšení na 15 a 21 procent, rebelové ale zákon, s nímž vláda spojila svou existenci, podpořit nechtějí. Premiér Petr Nečas přišel s kompromisem 15 a 20 procent.

Předseda Odborového svazu Kovo Josef Středula ale před plánovaným zvýšením sazeb DPH varoval. Podle něj se peníze na daních nevyberou, protože se řada subjektů vyhýbá povinnosti daně odvádět. Středula také poukázal na to, že mezi 80 prorůstovými opatřeními, která se na tripartitě projednávala, je uvedeno i zachování sazeb DPH na letošní úrovni 14 a 20 procent.

Zástupci odborů na jednání vládu také požádali o mimořádné jednání o budoucnosti nemocnic, protože jim na konci roku skončí smlouvy se zdravotními pojišťovnami o hrazení péče, a nové zatím nejsou uzavřeny. Odbory se obávají, že nemocnice tudíž nevědí, jakou péči budou poskytovat, a její dostupnost se zhorší.

Na tripartitě byl klid. Nebyl tam Kalousek, vysvětlují si to odbory

Úterní tripartita se po dlouhé době nesla v přátelském duchu. Korektní a věcné jednání si pochvaloval jak Drábek, tak i sociální partneři. Podle Středuly to asi bylo tím, že na jednání nebyl ministr financí Miroslav Kalousek.

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák to vysvětlil tím, že nevyhrocené jednání souviselo s úctou k odstupujícímu Drábkovi.

Odbory přitom chtěly na začátku schůzky odejít, řekl Středula a vysvětlil to tím, že se jim nechtělo jednat s jediným zástupcem vlády, navíc v demisi.

Po tiskové konferenci si všichni účastníci podali ruce.

Přitom ještě před několika měsíci odbory na tripartitu odmítaly chodit. Přeli se především šéf Českomoravského odborového svazu Jaroslav Zavadil a premiér Petr Nečas. Zavadil označil nynější vládu za nejhorší od roku 1950, poté vzal své slova zpět. [celá zpráva]

Tripartita se poté sešla koncem září poprvé od března.

Reklama

Výběr článků

Načítám