Hlavní obsah

Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic Charváta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupkyně podala návrhy na uvalení vazby na trojici osob obviněných z manipulace s veřejnými zakázkami v Pardubicích a jejich městských firmách. Odpoledne soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). Zbývajících 16 obviněných policie propustila na svobodu. Podle státní zástupkyně Adély Rosůlek u propuštěných vazební důvody odpadly.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Policisté vstupují do domu někdejšího primátora Pardubic Martina Charváta (ANO). Snímek z 21. listopadu 2023

Článek

Další dvojice, pro niž žádala vazbu, je stíhána pro porušení povinností při správě cizího majetku a pro zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Soud jejímu návrhu ve čtvrtek večer taktéž vyhověl, ve vazební cele tak skončili celkem tři obvinění.

V Pardubicích v úterý zasahovala Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) a Vojenské policie. Policisté obvinili celkem devatenáct lidí a dvě firmy. „Právní kvalifikace není u všech obviněných stejná,“ upřesnila Adéla Rosůlek.

Mezi obviněnými je bývalý primátor Pardubic Martin Charvát, který byl spolu s šéfem Rozvojového fondu Pardubice Michalem Drenkem ve středu vyloučen z hnutí ANO.

Kauza Pardubice: V ANO končí exprimátor Charvát i šéf fondu rozvoje Drenko

Domácí

Odvolání Charváta z městské rady a představenstva městem spravované společnosti VAK hodlají na pondělním jednání pardubického zastupitelstva požadovat zastupitelé za opoziční Občanskou demokratickou stranu.

„Předpokládáme, že se připojí ostatní zastupitelské subjekty. Měla by to ale udělat především samotná radniční koalice, nebo by radní Charvát měl sám rezignovat. O ničem takovém ale nevíme,“ potvrdil Novinkám zastupitel a poslanec Karel Haas (ODS).

Zásah v pardubickém sídle Vodovodů a kanalizacíVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

Podle něhož by se město, jakožto organizace poškozená machinacemi s městskými zakázkami, mělo stát účastníkem trestního řízení s právem nahlížet do vyšetřovacího spisu.

„Potom bychom přesně věděli, koho a proč se vyšetřování týká. Myslím především na odvolání lidí z orgánů města a městských organizací, jichž se tato záležitost týká, stylem padni, komu padni,“ doplnil Haas.

Odstoupení obviněných v Pardubické kauze z orgánů města a městských organizací žádá podle informací Novinek i opoziční TOP 09 a Piráti.

Policie kvůli zakázkám pardubického magistrátu a městských společností obvinila 19 lidí a dvě firmy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám