Hlavní obsah

Žalobci chtějí spor o pobočky dohnat až k premiéru Fischerovi

Právo, Radim Vaculík, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli snaze zastavit navrhované rušení brněnské a ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci (VSZ) se jejich šéfové rozhodli obrátit nejen na ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, ale chtějí oslovit už i premiéra Jana Fischera.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

Článek

Vedoucí brněnské pobočky VSZ Michal Galát včera Právu řekl, že nejprve 3. července požádali o schůzku Kovářovou, která má o případném zrušení poboček na návrh šéfky VSZ Mileny Hojovcové rozhodnout. Ovšem ani po deseti dnech se jim nikdo neozval a nereagoval ani na jejich dopis pro ministryni.

Pokud se z ministerstva neozvou v nejbližších několika dnech, je Galát společně s ostravským kolegou Rostislavem Bajgerem rozhodnut oslovit již připraveným otevřeným dopisem přímo předsedu vlády.

„Obrátili bychom se na něj dopisem vysvětlujícím celou situaci a požádali ho, aby s ministryní spravedlnosti prodebatoval, zda je nutné rušit ty pobočky,“ upřesnil Galát.

Je společně s Bajgerem i dalšími žalobci ze zmíněných poboček přesvědčen o tom, že rušení těchto expozitur by nepřineslo žádné finanční úspory.

Naopak by to prý znamenalo výrazné snížení efektivity vyšetřování závažných hospodářských kauz na celé Moravě a Slezsku a prodloužení délky vyšetřování těchto případů. Žalobci v Brně a Ostravě totiž úzce spolupracují s kriminalisty z protikorupční policie, kteří mají své pobočky rovněž v těchto dvou městech.

„Těžko můžu zasahovat do jakýchkoli kompetenčních rozhodnutí státního zastupitelství, ale je pochopitelné, že pokud budou tyto pobočky zrušeny, tak to naší policejní práci samozřejmě zkomplikuje, to jednoznačně,“ je přesvědčený i šéf protikorupční policie Libor Vrba.

Pobočky vždy vychvalovali

Přestože ministerstvo spravedlnosti nyní fakticky podporuje návrh na zrušení brněnské a ostravské pobočky VSZ v Olomouci, ještě před dvěma roky zastávalo zcela opačný názor.

Uvažovalo o vytvoření podobných poboček i v Čechách, konkrétně Vrchní státní zastupitelství v Praze mělo mít dvě pobočky v Plzni a Ústí nad Labem.

Právo má k dispozici paragrafy návrhu novelizované vyhlášky ministerstva spravedlnosti, které zřízení nových poboček v Čechách měly zavést. Ministerstvo je tehdy zaslalo k připomínkování jednotlivým státním zastupitelstvím.

Fungování poboček na Moravě tehdy vychvalovalo například Nejvyšší státní zastupitelství v čele s Renatou Veseckou nebo pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula.

Premiér se ministryně zastal

Chystané rušení poboček má přitom i politický rozměr, a to díky nečekanému pátečnímu odvolání náměstka Kovářové Františka Korbela, který chtěl pobočky zachovat.

Strana zelených, která Korbela v roce 2007 do funkce nominovala, totiž vyzvala Fischera, aby Kovářovou kvůli tomu odvolal.

Premiér se ale ministryně včera zastal. „O tom záměru odvolat pana náměstka jsem byl paní ministryní informován ve čtvrtek večer a tento záměr jsem vzal na vědomí s tím, že změny na úrovni náměstků nechávám v kompetenci jednotlivých ministrů,“ řekl na včerejší tiskové konferenci po jednání vlády.

Kovářová zároveň včera oznámila, že Korbel se bude na plný úvazek věnovat práci v Legislativní radě vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám