Hlavní obsah

Žalobce chce pro Babiše podmínku a pokutu

• Aktualizováno

Státní zástupce Jaroslav Šaroch v obžalobě v kauze neoprávněné padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo navrhl expremiérovi Andreji Babišovi (ANO) podmíněný trest a desetimilionovou pokutu.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo

Článek

Ačkoliv trestní sazba v případě dotačního podvodu je pět až deset let, žalobce Šaroch navrhl podle serveru SeznamZprávy nižší tresty.

Pro Babiše tři roky s podmíněným odkladem na pět let a zmíněnou pokutu, pro bývalou manažerku společnosti Agrofert Janu Mayerovou pak stejný trest a pokutu ve výši 500 tisíc korun.

Šaroch poslal obžalobu k soudu 21. března. Dvojici obviněných je kladen za vinu dotační podvod a poškození finančních zájmů EU, respektive pomoc na dotačním podvodu.

Spis Čapí hnízdo viděla většina výboru

Krimi

K pohnání před soud žalobce rozhodl na základě nových důkazů a výpovědí, které policie doplnila. Spis se vracel k došetření opakovaně.

Tehdejší nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dokonce v prosinci 2019 nařídil opětovné otevření případu poté, co dozorující žalobce rozhodl o zastavení stíhání obviněných.

Babiš byl ke stíhání opakovaně vydán Sněmovnou. Případ označuje za „pseudokauzu“, která jej má poškodit.

Případ padesátimilionové dotace
Případ se týká Farmy Čapí hnízdo, která původně patřila Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Akcie vlastnily Babišovy děti a partnerka. Na padesátimilionovou dotaci by jako součást Agrofertu farma neměla nárok. Po několika letech se společnost pod Agrofert vrátila. Babiš vlastnil holding do února 2017, pak jej vložil do svých svěřenských fondů, stále je však jejich beneficientem.

Reklama

Výběr článků

Načítám