Hlavní obsah

Zákon o myslivosti není podle ÚS protiústavní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Zákon o myslivosti není v rozporu s ústavou ani mezinárodními právními normami a proto není důvod ho měnit. Tento nález vydal ve středu Ústavní soud v Brně (ÚS), jenž zamítl návrh skupiny 51 poslanců a 21 senátorů, kteří navrhovali změny velké části zákona. Podle nich totiž zákon posiluje příliš pravomoc myslivců a honebních společenstev na úkor majitelů pozemků.

Článek

Podle názoru Pléna ÚS je myslivost a právo myslivosti veřejnou aktivitou k ochraně přírody a přírodního bohatství. Proto jsou jeho aktivity chráněné zákonem, který také omezuje a limituje jak myslivce, tak majitele pozemků, které leží v honitbách.

"Myslivost v české právu je činnost k optimalizaci stavu zvěře a není to žádná zábava nebo sport. Myslivost je součástí přírodního bohatství," uvedla soudkyně zpravodajka Dagmar Lastovecká.

Podle ÚS stát zákonem omezuje výkon myslivosti a ukládá, za jakých podmínek je tuto činnost možné provádět. Zákon o myslivosti proto neodporuje žádným právním normám a je v rovnováze mezi právy a povinnostmi myslivců i vlastníků pozemků.

Podle zástupce Poslanecké sněmovny Vojtěcha Filipa (KSČM) je rozhodnutí ÚS zcela v pořádku a jen podtrhuje to, že zákonodárci při schvalování zákona nezapomněli na nic, co by někoho diskriminovalo nebo omezovalo na jeho ústavně zaručených právech.

"Zákon preferuje dohody mezi myslivci a vlastníky pozemků a je zcela vyvážený. Dokládá to skutečnost, že od roku 2003 je jen velmi málo sporů u soudů. Přestože procházel ve Sněmovně i v Senátu velmi širokou diskusí, život ukázal, že je dobře připravený a vyvážený. Jsem proto rád, že to potvrdil i ÚS," dodal Filip.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám