Hlavní obsah

Zahradil: Vedení ODS má čistý štít

Novinky, Václav Lang
Olomouc

Vedení ODS se v sobotu na volebním kongresu v Olomouci kompletně obměnilo a prvním místopředsedou se stal europoslanec Jan Zahradil. V rozhovoru pro Novinky ocenil nová jména a poukázal na to, že strana není personálně vyprázdněná.

Foto: Petr Horník, Právo

Volební kongres ODS v Olomouci poslal do čela strany Petra Fialu (vpravo), jeho 1. místopředsedou se stal Jan Zahradil.

Článek

Vnímáte změnu ve vedení ODS, která v sobotu proběhla, jako zlomový moment ve straně?

Myslím, že se do vedení dostali samí důvěryhodní lidé. Když se podíváme, čemu vlastně v budoucnosti budeme čelit, tak reprezentace je skutečně průřezová: máme tam člověka, který byl primátorem, hejtmanem, nyní je europoslancem (Evžen Tošenovský); máme tam člověka, který byl hejtmanem, nyní je senátorem (Miloš Vystrčil); máme tam člověka, který je stále ještě primátorem (Martin Novotný). Takže máme zastoupeny všechny vrstvy politické reprezentace.

Myslím, že je to tak správně, a co je podle mě ještě daleko důležitější, že všichni ti lidé jsou bezúhonní, že jsou to lidé, kteří mají čistý štít, a že jsou to lidé, kteří tím pádem mohou být pro veřejnost důvěryhodní.

Jak si nastavíte spolupráci s předsedou strany Petrem Fialou? Před kongresem vám mnozí doporučovali, abyste zvolili formu, kdy šéf strany bude mít spíš symbolickou či reprezentativní funkci, zatímco první místopředseda mu bude razit cestu - po vzoru TOP 09. Inspirujete se tímto modelem?

Už včera jsem řekl, že funkce prvního místopředsedy není funkce manažerská, ale politická. Určitě je možné, když se na nás typologicky podíváte, že já jsem možná trochu razantnější než pan předseda Fiala, ale v každém případě je to tak, že on je stranická jednička, já jsem stranická dvojka.

Petr Fiala slíbil návrat ODS do čela české praviceVideo: Česká televize ČT24

Teď primárně převezmu odpovědnost za evropské volby, někdo v grémiu musí převzít odpovědnost za senátní volby, někdo musí převzít odpovědnost za komunální volby, někdo za sestavení aparátu naší stínové vlády, nebo týmu odborných mluvčích, a někdo také musí převzít odpovědnost za technicko-organizační věci, to znamená dozírat nad chodem hlavní kanceláře a úkolovat hlavního manažera.

To si všechno rozdělíme na nejbližším zasedání grémia a v tomto ohledu je rozdělení rolí jasné. Pokud jde o mediální prezentaci, tak předpokládám, že všichni členové grémia, kteří se do něj nechali zvolit, jsou připraveni mediálně prezentovat ODS podle svých nejlepších schopností.

Jak skloubíte funkci prvního místopředsedy a poslance v Evropském parlamentu?

Stejně jako jsem to skloubil v roce 2004 (Zahradil byl už v letech 2002 - 2004 prvním místopředsedou ODS, pozn. red.). Setkal jsem se tady s těmito dotazy víckrát a stále konstatuji, že mnoho lidí si myslí, že europoslanec je kategorie lidí, kteří bydlí 365 dní v roce v Bruselu, což tak samozřejmě není. Já bych řekl, že časově je to tak 50 na 50. To zaprvé, takže čas strávený v České republice budu věnovat stranické práci.

Zadruhé v době moderních komunikačních technologií, různých conference calls a videomostů a podobně si můžete práci usnadnit, když chcete s někým komunikovat, vyměňovat usnesení nebo zpracovávat písemné materiály. Všechno se dá dělat elektronickou cestou. V tomhle vidím nejmenší problém.

Chápu, že v rámci vnitrostranické soutěže to někdo asi musel vytáhnout jako protiargument, kdybych byl na jeho místě, tak bych se asi zachoval stejně, to je logické, nijak mě to netrápí, nezlobím se na nikoho, ale řekl bych, že je to irelevantní.

Bude pro obrodu ODS, jak se o ní na kongresu mluví, stačit personální obměna ve vedení?

Určitě to stačit nebude, teď je zapotřebí, aby nové tváře něco předvedly. Čekají nás letos troje volby, musíme tam udělat nějaké výsledky a hlavně se musíme začít vyjadřovat k vládní politice.

Ono je docela symptomatické, že k této obměně ODS dochází ve stejné době, kdy dochází ke vzniku nové koaliční vlády, takže mám pocit, že se tyto dva paralelní procesy docela dobře kryjí, a je zapotřebí, aby se tady co nejrychleji vygenerovala sestava lidí, kteří budou mluvit za ODS v oblasti ekonomické, v oblasti školství, zdravotnictví, sociální politiky. To je úkolem na nadcházející týdny.

Takže vás teď čeká hledání lidí do těchto funkcí?

Myslím si, že ne. Slovo hledat naznačuje, jako bychom nikoho neměli. Ti lidé jsou, já sám nosím v hlavě několik jmen, jsem přesvědčen, že nový pan předseda určitě má v hlavě různá jména. Myslím, že s tím nebude takový problém, ODS ukázala, že není personálně vyprahlou stranou, a je v ní dost lidí, kteří mají k odborným problematikám co říct.

Jaké budou první kroky vás osobně v nové funkci?

Zpracoval jsem už první návrh koncepce kampaně k evropským volbám. Ten předložím na nejbližším grémiu a budu usilovat o to, abychom si v grémiu jasně rozdělili kompetence, tak jak jsem o tom hovořil. To znamená kdo je zodpovědný za evropskou kampaň, kdo za senátní kampaň, komunální kampaň, kdo je zodpovědný za chod stínové vlády a kdo je zodpovědný za dohled nad fungováním aparátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám