Hlavní obsah

Zahájení topné sezony si letos dává na čas. Je moc teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Extrémně teplé září se letos promítlo i do zahájení, či zatím spíš nezahájení topné sezony. Ačkoliv podle dlouhodobých průměrů u nás začíná topné období kolem 17. září, momentálně, 6. října, se ještě na většině míst topit nezačalo. Důvodem jsou přetrvávající nadprůměrné odpolední teploty pohybující se nad hranicí 20 °C.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Pro letošní rok očekává Teplárenské sdružení zahájení topné sezony až koncem příštího týdne, byť někde se začalo topit již tento týden, například v Brně či na Trutnovsku. Například Pražská teplárenská loni zahájila topnou sezonu 19. září, o rok dříve to bylo 20. září.

Podle vyhlášky ministerstva průmyslu a obchodu o pravidlech vytápění a ohřevu teplé vody, která je určujícím dokumentem, probíhá v České republice otopné období od 1. září do konce května dalšího roku.

Teplárny mají povinnost zahájit dodávky v okamžiku, kdy průměrná denní teplota klesne dva dny po sobě pod 13 °C a ani další den nelze očekávat její zvýšení. Průměrná teplota se získá coby čtvrtina součtu teplot naměřených v 7, 14 a 21 hodin, přičemž teplota naměřená v 21 hodin se do součtu zahrnuje dvakrát.

Současné teploty nad ránem jsou sice nízké a v některých bytech mohou mít lidé pocit, že je tam po ránu chladno, vyšší teploty přes den ale průměr „spravily“, a ten tak pod 13 stupňů neklesl.

Statisíce domácností ušetří za dálkové teplo

Finance

Pokud se průměrná teplota dva dny po sobě zvýší nad hranici 13 °C a výhled neočekává její pokles, mohou být dodávky opět přerušeny. To se v případě brzkého zahájení topné sezony dělo obvykle například v období tzv. babího léta, které přichází na přelomu září a října a doprovází jej teplé a slunečné počasí.

V období let 1961 až 1990 začínala topná sezona průměrně kolem 15. září. V poslední dekádě 2011 až 2020 se průměr zahájení vytápění posunul na 19. září a dlouhodobě se tak pohybuje kolem 17. září. Zatímco v roce 2021  byla sezona podle údajů Teplárenského sdružení od 19. září do 9. května, loňské otopné období bylo zhruba o dva týdny delší a začalo o dva dny dříve.

Průměrná měsíční teplota letos v září byla v České republice podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) 16,5 °C, což bylo o 3,5 °C více než je dlouhodobý normál z let 1991 až 2020. Zaznamenáno bylo i 8 tropických dnů, během nichž se teplota dostala nad 30 °C, přičemž poslední až 18. září, tedy v době, kdy se obvykle začínalo kvůli poklesu teplot topit.

Dílčí ochlazení, které meteorologové očekávají na přelomu týdne, by nemělo mít dlouhého trvání a v dalších dnech zamíří odpolední maxima opět nad hranici 20 °C.

Letošní září bylo celosvětově nejteplejší v historii

Věda a školy

Anketa

Topíte doma?
Ano, máme vlastní vytápení
25,5 %
Ano, máme centrální vytápění
5,4 %
Ne, máme vlastní vytápení
41,1 %
Ne, máme centrální vytápění
28 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5296 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám