Hlavní obsah

Zadržený po střelbě: Všichni jsme měli červené bundy

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak málo stačí, aby se člověk stal podezřelým, o tom by mohl vyprávět Jan S., zaměstnanec Krajské hospodářské komory v Ostravě. Krátce po střelbě v nemocnici se shodou okolností nacházel nedaleko místa tragédie. A měl na sobě červenou bundu, která byla jedním z poznávacích znamení šíleného střelce.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Lidé před FN Ostrava po úterní tragické střelbě

Článek

Proto se na něj zničehonic vrhli ozbrojenci a začali ho prohledávat. Pak ho s několika dalšími muži zadržovali ve vestibulu Vysoké školy báňské.

Také ostatní zadržení měli červené bundy. Honza o svém zážitku dnes vypráví s humornou nadsázkou, v úterý ráno mu ale do smíchu rozhodně nebylo.

Šéf policie Švejdar o tragédii v Ostravě: Zatčeno bylo pět nebo šest lidí, na které seděl popis

Krimi

Nesl kolegyni skleničky

„Na vysoké škole jsem se zastavil za kolegyní, se kterou spolupracujeme, a jako drobnou pozornost jsem nesl krabici s vinnými sklenicemi. Všude kolem nemocnice jezdily sanitky a policejní auta, já ale vůbec netušil, co se stalo,“ uvedl Honza.

Střelba v Ostravě má sedmou oběť, zraněná žena zemřela

Domácí

„Už když jsem vcházel do školy, se mě ptal jeden z policistů, kam jdu, ale pustil mě dovnitř. Tam se na mě ale vrhnul další policista, který mě chytl, odvlekl stranou a několikrát na mě zakřičel, jestli jsem ozbrojen,“ řekl Honza.

Byl v takovém šoku, že mu chvíli trvalo, než se vůbec zmohl na odpověď. „Když se zeptal asi počtvrté, tak jsem mu řekl, že ozbrojen nejsem a že mám v bedně jenom skleničky. Okamžitě mě přitiskl ke zdi, roztáhl mi nohy a začal mě šacovat. Když zjistil, že žádnou zbraň nemám, tak mě posadil do vestibulu, kde bylo asi pět dalších lidí s červenými bundami,“ dodal mladý muž.

Roky pomáhala lidem, střelec ji beze slov zavraždil

Krimi

Právě červenou bundu měl na sobě v době činu pachatel a tuto informaci dostaly všechny policejní hlídky přes vysílačky.

Ve vestibulu školy strávil téměř hodinu, než za ním přišla žena, se kterou se měl ve škole setkat. „V tu chvíli už jsme všichni věděli, co se stalo. Vysvětlila policistům, že se střelbou opravdu nemám nic společného. Jeden z nich mě pak v zájmu bezpečnosti doprovodil na prostranství před hlavním vchodem,“ dodal s pochopením.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám