Hlavní obsah

Záchranáři se vyzbrojí paralyzéry, někteří mají vlastní zbraně

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražským záchranářům po několika útocích na jejich posádky dochází trpělivost a začínají se proti násilí bránit sami. "Už mě nebaví čekat dál na to, až někdo něco vymyslí od bílého stolu na ochranu zdravotníků," řekl Právu v pondělí ředitel pražských záchranářů Zdeněk Schwarz. Pražská záchranná služba plánuje pro své zdravotníky kurzy sebeobrany.

Foto: Josef Zajíc

Házená v Ostravě 5.4.2014: DHC Sokol Poruba : Iuventa Michalovce 24:32. Hrbková (10) stříli sedmičku . V brance Lucia Gubíková

Článek

Měly by začít pravděpodobně již v únoru a vybavit záchranáře potřebnými znalostmi, jak se bránit při napadení agresivním pacientem. "Spíše by šlo o školení v sebeobranném chování. Není to tedy žádné praní, kopání, karate, ale celkový postoj v dané kritické situaci. Je to o komunikaci s agresorem, psychologickém působení a také o úhybných manévrech. V nejhorším případě půjde o to, naučit se vykrývat rány a kopance," řekl Schwarz.

Dodal, že se nebrání ani tomu, aby záchranáři byli vybaveni spreji a paralyzéry. Dokonce připustil, že někteří lékaři berou ochranu do svých rukou a do služby chodí i ozbrojeni vlastní zbraní. Schwarz dodal, že se jim nediví, když stát je nedokáže odpovídajícím způsobem ochránit při výkonu jejich povolání.

Střelné zbraně? Ne

"Se střelnými zbraněmi však ve vybavení záchranářů rozhodně nepočítám. Pokud však pražský magistrát schválí, abychom byli vybaveni paralyzéry a spreji, a i právní rozbor, na který čekám, prokáže, že je to možné, pak tyto ochranné prostředky nakoupíme," řekl Schwarz.

Dodal, že statut veřejného činitele, jak se ho snaží někteří politici prosadit i pro záchranáře, nic neřeší a v ničem jim nepomůže. "Hasiči i policisté tento statut mají a přesto byli napadeni současně s námi," řekl Schwarz.

Gross chce zpřísnit tresty za napadení

O řešení napadení záchranářů se začalo opět intenzivně diskutovat po brutálním napadení zdravotníků začátkem ledna. Dokonce o tom jednala i vláda. Ministr vnitra Stanislav Gross uvažuje o zpřísnění trestní sazby za napadení záchranářů ve službě. Gross chce také zlepšit komunikaci mezi záchranáři a policií tak, aby policejní hlídka byla záchranářům nablízku a případně se mohla dostavit co nejdřív.

Spontánně mezi zdravotníky vznikla tzv. Vinohradská výzva, kdy lékaři a zaměstnanci Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyzvali politiky, aby se mnohem účinněji zasazovali o ochranu zdravotníků ve službě. Výzvu už podepsalo přes 5000 lékařů z celé republiky a další podpisy přicházejí.

Reklama

Související články

Opilý muž zaútočil na záchranku

Šestatřicetiletý opilý muž napadl v sobotu večer v Praze-Kolodějích posádky dvou sanitních vozů, které poničil. Jeden záchranář skončil s otřesem mozku...

Výběr článků

Načítám