Hlavní obsah

Začátek podzimu bude nezvykle teplý

Novinky, mif

Podzim pomalu klepe na dveře. I když rtuť v teploměrech bude pozvolna klesat, nadcházející čtyři týdny by měly být teplotně nadprůměrné. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), který byl zveřejněn v sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Období od 21. září do 18. října 2015 bude jako celek teplotně nadprůměrné. Největší pravděpodobnost teplotně nadnormálního počasí bude ve druhém (od 28. 9.) a čtvrtém (od 12. 10.) předpovědním týdnu,“ konstatovali meteorologové.

Podle nich ale budou především v říjnu teploty pozvolna klesat. „Předpokládáme ale, že v průměru zůstanou nad hranicí dlouhodobého průměru,“ podotkli meteorologové.

Průměrné denní teploty by se měly pohybovat spíše nad hranicí deseti stupňů.

Z výhledu ČHMÚ je patrné, že průměrné denní teploty by se měly pohybovat spíše nad hranicí deseti stupňů. V polovině října ale nejspíše klesnou pod zmiňovanou hranici. Lokální teplotní výkyvy samozřejmě nejsou vyloučeny.

Nadprůměrně teplé počasí doprovodí především v říjnu atmosférické srážky. „Z hlediska množství atmosférických srážek se předpokládá, že na našem území bude období 21. 9. – 18. 10. jako celek nadnormální,“ uvedli meteorologové.

Srážek bude přibývat

„V první polovině předpovídaného období očekáváme srážek pravděpodobně o něco méně než je normál, ale ve druhé polovině tohoto období předpokládáme postupné přibývání atmosférických srážek, takže nejvíce srážek lze očekávat během čtvrtého předpovědního týdne,“ upřesnili meteorologové.

Průměrná teplota na území České republiky od 21. září do 18. října v letech 1981 až 2010 byla 10,1 °C, průměrný úhrn srážek dosáhl 40 milimetrů. Průměrné hodnoty platí pro celou ČR do nadmořské výšky přibližně 600 metrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám