Hlavní obsah

Začaly hony, policie kontroluje zbraně i alkohol u myslivců

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patnáct namátkou vybraných nimrodů z mysliveckého sdružení v Petrašovicích u Českého Dubu na Liberecku se muselo v sobotu ráno podrobit speciální policejní kontrole. Prohlídkou prošly jejich zbraně i doklady a došlo na měření alkoholu v krvi.

Policejní kontroly myslivcůVideo: Michael Polák, Právo

 
Článek

S příchodem podzimu začaly myslivecké hony a s nimi i policejní kontroly. Policie se tím snaží předcházet incidentům, k nimž by mohlo na honech docházet. Vzácně se ale stále objevují, například na Pardubicku v září jeden z nimrodů zastřelil při honu na divoká prasata svého kolegu. Obdobné případy se staly vloni i na Tachovsku a Domažlicku.

„Kontroly jsou potřebné. My s tím nemáme jakýkoliv problém,“ ujišťuje hospodář petrašovického mysliveckého spolku Jiří Bradáč. „Všichni jsou dospělí lidi. Mají zbrojní průkaz, takže musí vědět, jak se mají se zbraní chovat. To se ostatně učí už i v prvním kurzu pro dosažení loveckého lístku,“ dodává Bradáč.

Foto: Michael Polák, Právo

Kontrola alkoholu u myslivců

Policisté myslivcům neprohlížejí jen zbraně. „Vyzýváme je ke kontrole zbrojního průkazu, průkazu zbraně i dokladu o pojištění odpovědnosti při výkonu myslivosti a kontrolujeme také lovecký lístek,“ popsal Právu Robert Hozák, vrchní inspektor libereckého policejního odboru Služby pro zbraně a bezpečnostní materiál.

Petrašovičtí nimrodi se v sobotu chystali na bažanty, na hon si proto připravili výhradně brokovnice. Policisté kontrolovali jejich technický stav i zkušební značku, kterou zbraně musí mít. Nechyběla samozřejmě ani dechová zkouška pro zjištění alkoholu v krvi. Žádný přestupek ale policisté v Petrašovicích řešit nemuseli.

Zbraně v opuštěném autě

Ke kontrolám obvykle dochází v objektech, kde se myslivci před honem schází. V Petrašovicích to bylo v hasičské zbrojnici. Nejvíc přestupků ale policisté podle svých slov většinou neobjeví uvnitř, nýbrž v okolí těchto objektů.

Chceme povolit odstřel vlků, horují myslivci pro změnu zákona

Domácí

„Když před honem procházíme plochy, kde myslivci parkují, mnohdy narazíme na případy, že někdo nechá zbraň nebo střelivo v autě a odejde od něj. A to je nejčastější přestupek, který řešíme. Podle zákona to totiž není vhodný způsob zabezpečení,“ vysvětluje policista Hozák s tím, že v Petrašovicích takový případ neřešili.

„Tady si totiž všichni myslivci odnesli zbraně na společenskou místnost,“ dodal. Policisté z libereckého policejního odboru pro zbraně a střeliva zkontrolovali letos zatím 5 honů a na nich 43 myslivců. Vloni dohlíželi na zbraně i alkohol na 25 honech a kontrole se podrobilo 234 nimrodů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám