Hlavní obsah

Začala oprava Hlávkova mostu v Praze, řidiče bude trápit tři týdny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve středu začala oprava Hlávkova mostu v Praze, v rámci které nechá Technická správa komunikací vyměnit nejpoškozenější přechodové panely u trámového mostu přes plavební kanál. Doprava pro automobily je omezena, tramvajová zůstala bez omezení. Práce budou trvat tři týdny.

Na Hlávkově mostě začaly stavební práce. Doprava je omezenaVideo: Novinky

 
Článek

„Jedná se o trámový most, kde máme speciální přechodové desky mezi mostními konstrukcemi. Byly vyhodnoceny jako špatné až havarijní, proto jsme se rozhodli přejít k rychlé výměně desek. Bude sundána vrstva vozovky, což je kamenná dlažba, dále budou odkryty spodní vrstvy, které jsou pod vozovkou, bude odbourán beton a kompletně izolace a tyto přechodové desky budou vyměněné za nové prefabrikované betonové desky. Ty budou znovu přeizolovány a bude zde navrácena původní kamenná vozovka,“ řekla Novinkám mluvčí TSK Barbora Lišková.

Část Hlávkova mostu u Vltavské musí k zemi

Domácí

Podle ní jde o práce běžné údržby. Opravovaný úsek v levém jízdním pruhu ve směru k hlavnímu nádraží je 107 metrů dlouhý. „Neuzavírá se celý most, uzavře se jen jeden pruh,“ slibuje mluvčí.

TSK: Řidiči si zvyknou

V prvních dnech ale dochází k zahušťování dopravy. „Počítáme s tím, že si řidiči zvyknou,“ říká Lišková s tím, že tramvajová doprava zůstala bez omezení.

Práce byly naplánovány na základě diagnostiky z loňského roku a budou trvat do 11. května.

Kompletní rekonstrukce mostu se připravuje a projekt má být hotov do dvou let.

Hlávkův most je ve špatném stavu. Diagnostika i následná rekonstrukce omezí dopravu na magistrále

Domácí

Hlávkův most je ve skutečnosti sestavou několika mostů. Původní dochovaný most má celkem sedm klenbových polí, která přemosťují Vltavu a ostrov Štvanice. Pochází z roku 1912 a je nemovitou kulturní památkou zapsanou v Ústředním seznamu kulturních památek ministerstva kultury.

V roce 1962 byl historický most zásadním způsobem rozšířen v celé délce původního mostu a v zrcadle vzniklém mezi těmito mosty je na prefabrikovaných prvcích instalována tramvajová trať. Navíc byla v roce 1962 nahrazena původní ocelová konstrukce mostu přes plavební rameno Vltavy Těšnov novým mostem s dvoupolovou spojitou rámovou konstrukcí.

Dalšími částmi mostní soustavy jsou dva jednopolové podjezdy na obou předmostích na nábřeží Kapitána Jaroše a Rohanském nábřeží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám