Hlavní obsah

Zabavujme mafiánům majetek, vyzval Zeman u Nejvyššího soudu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman po návštěvě a jednání s představiteli Nejvyššího soudu v Brně uvedl, že jediným tématem, v němž se s předsedkyní soudu Ivou Brožovou neztotožňuje, je užívání vedlejšího trestu propadnutí majetku. Ten je sice v českém právu obsažen, v praxi je však využíván sporadicky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou

Článek

"Nelze říci, že jsme se neshodli," uvedl Zeman s poukazem na rozdílné postoje.

Osobně by se pro častější využívání propadnutí majetku přikláněl zejména u rozsáhlé hospodářské kriminality. "Největším trestem pro mafiána není vězení. Největším trestem pro mafiána je zabavení majetku," citoval prezident bývalého předsedu italského Senátu Luciana Violanteho.

"Například pan (Tomáš) Pitr má v Jesenici zámek za 400 miliónů, pan (Radovan) Krejčíř má vilu v Dobřichovicích za 220 miliónů korun," zmínil Zeman dvojici kontroverzních podnikatelů.

Prezident zároveň ocenil shodu na zákoně o majetkovém přiznání, který by důkazní břemeno přenášel "na sprosté podezřelé," vypůjčil si prezident slova Járy Cimrmana.

S Brožovou se shodl i na tom, že  v soudcovské samosprávě by neměli zasedat politici, ale například advokáti či notáři.

Reklama

Výběr článků

Načítám