Hlavní obsah

Za zpackaný porod musí nemocnice zaplatit 9,5 miliónu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo radostné události se porod v nemocnici ve Šternberku změnil v drama s koncem, jehož následky si narozené dítě ponese celý život. Lékaři při porodu, který se od začátku nevyvíjel dobře, totiž podle všeho zaváhali a dítě přišlo na svět přidušené a s poškozeným mozkem.

Foto: Profimedia.cz

Dítě se narodilo s poškozeným mozkem.

Článek

Nemocnice musí postiženému chlapci vyplatit za ztížení společenského uplatnění téměř 9,5 miliónu korun. O finančním odškodném rozhodl v pátek brněnský krajský soud.

„Jedná se o mimořádně závažnou újmu. Došlo k extrémnímu vyřazení pohybových a kognitivních funkcí nezletilého,“ upozornil soudce Michal Ryška. Samotný porod byl od začátku komplikovaný a lékaři měli podle soudu zasáhnout buď použitím kleští, nebo provedením císařského řezu.

Péče je obrovská finanční zátěž

Jenže porodníci se k použití kleští odhodlali příliš pozdě. Došlo k poškození mozku a obrně. Výsledkem je těžce postižený hoch, který je plně odkázán na pomoc svojí rodiny. Jen díky její nezměrné péči a úsilí se klučina naučil komunikovat přes počítač, a dokonce zvládl nastoupit i do školy.

„Díky naprosto chvályhodnému přístupu rodičů, zejména matky, není dítě vyřazeno ze života absolutně. Je schopno emocí, dokáže rozpoznávat nejenom rodinu, ale i spolužáky. Zvládne poznávat zvířata, je schopno neverbální komunikace s využíváním moderních pomůcek. Přiznané peníze jsou důstojné odškodné,“ poznamenal soudce Ryška.

Péče o postižené dítě znamená pro rodinu obrovskou finanční zátěž. Hoch ale například díky nákladnému očnímu snímači propojenému s počítačem dokáže komunikovat, a dokonce hrát i velmi jednoduché počítačové hry.  Matce postiženého dítěte už dříve přiznaly soudy pravomocně milión korun. Páteční verdikt brněnského soudu je zatím nepravomocný, nemocnice nebo rodina se proti němu mohou odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám