Hlavní obsah

Za zákrok proti Jacques začaly padat hlavy

PRAHA

Vedení policie odvolalo ředitele obvodního ředitelství Praha II Jana Navrátila a jeho zástupce Petra Vaněčka za to, že prý umožnili prvomájový zákrok proti kandidátce zelených do Sněmovny Kateřině Jacques. Oznámil to ve středu policejní prezident Vladislav Husák. Kázeňské řízení podle něj čeká také zástupce pražské policie Zdeňka Bezoušku, kterému bude zřejmě na jeden rok snížena hodnost.

Článek

Podle policejního prezidenta Vladislava Husáka nestojí za zákrokem proti Jacques systémová chyba. Oznámil také, že se od nynějška každé větší policejní akce budou účastnit policejní psychologové.

Vedoucí odboru vnitřní kontroly Jaroslav Hlaváček uvedl, že se kontrolním pracovníkům nezdá v pořádku ani chování policistů, kteří byli těsně u svého zasahujícího kolegy Tomáše Čermáka. Jejich postup mají proto přezkoumat orgány činné v trestním řízení.

Inspekce ministra vnitra má ve středu odeslat státnímu zástupci návrh na obvinění Čermáka ze zneužití pravomoci veřejného činitele, ublížení na zdraví a omezování osobní svobody. [celá zpráva]

Ministr vnitra František Bublan (ČSSD) je se závěry vyšetřování spokojen. "Viděl jsem tu zprávu a mohu se s ní ztotožnit," prohlásil ministr. Tresty jsou podle něj přiměřeně tvrdé a hodnocení je vyvážené. Dodal, že důležité je nejen potrestat policisty, kteří chybovali, ale i vyzdvihnout práci těch, kteří akci zvládli výborně.

Šéfka vládní sekce pro lidská práva Kateřina Jacques s několika dalšími členy Strany zelených protestovala na pražském Palackého náměstí proti prvomájové demonstraci neonacistů. Tvrdí, že ji brutálně napadl policista Tomáš Čermák, který ji údajně bezdůvodně zbil.

Anketa

Jsou podle vás postihy policistů za prvomájový zákrok spravedlivé?
Ano
26,4 %
Ne
73,6 %
Celkem hlasovalo 7075 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám