Hlavní obsah

Za telefonování za volantem by mohla být pokuta až 20 000 a pět bodů

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odstrašit řidiče od telefonování za jízdy chce ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné). Novelou zákona č. 361 o provozu na pozemních komunikacích, jejíž návrh ministerstvo dopravy (MD) dokončuje, se má totiž počet bodů za telefonování zvýšit z nynějších tří na pět bodů a prudce se mají přitvrdit i pokuty.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Telefonování za jízdy patří v Česku mezi deset nejzávažnějších přestupků, které se nejvíce podílejí na dopravních nehodách,“ zdůvodňuje nutnost takového kroku vrchní ředitel legislativní sekce MD Jakub Kopřiva.

Konkrétně MD navrhuje, aby za držení telefonního přístroje nebo jiného hovorového či záznamového zařízení v ruce při řízení vozidla dostávali provinilí řidiči kromě pěti bodů ještě pokutu 5000 až 20 000 korun. Přitom podle nynější právní úpravy je za tento přestupek bloková pokuta pouze 1000 Kč a ve správním řízení sankce nanejvýš 2500 Kč.

Čeká se ostrý spor

Bárta chce prosadit i další změny v bodovém systému a dále jej zjednodušit. Jak Právu řekl poslanec Věcí veřejných a předseda komise k přípravě změn v motoristické legislativě Stanislav Huml, po meziresortním připomínkovém řízení a projednání ve vládě poputuje návrh novely ke schválení do parlamentu letos v červnu a účinnosti by mohl nabýt 1. ledna 2012.

O telefonování za jízdy se ovšem ve vládě i v parlamentu povede ostrá diskuse. Skupina poslanců ODS totiž už loni navrhovala, aby se tento přestupek vyňal z bodového systému a byl za něj jenom peněžitý postih. Sněmovna navíc nyní v únoru schválila v závěrečném třetím čtení senátní novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích, která naopak telefonování bez použití hands free „oceňuje“ pouze dvěma trestnými body místo dosavadních tří.

V souladu s názory Evropské komise

Zpravodajem hospodářského výboru Sněmovny k senátní novele zákona č. 361 byl poslanec Karel Šidlo (KSČM). Na dotaz Práva, co tedy říká Bártově snaze vůči telefonování za volantem naopak přitvrdit, Šidlo v pátek odpověděl: „Zatím jde jenom o návrh, který má před sebou ještě dlouhé projednávání. Osobně jsem ale přesvědčen, že záměr odstrašit řidiče od telefonování pěti body a velkou pokutou je správný. Vždyť i Evropská komise zařadila tento dopravní přestupek mezi čtyři nejzávažnější.“

Anketa

Telefonujete za volantem bez hands free?
ano, často
20,2 %
jen výjimečně
41,6 %
ne
38,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám