Hlavní obsah

Za stíhání starosty bude chtít Kroměříž po státu odškodnění

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Kroměříž bude po státu požadovat odškodnění za náklady, které mu vznikly v souvislosti s trestním stíháním a obviněním starosty Jaroslava Němce (nez.). Kroměřížský státní zástupce Radim Daňhel stíhání starosty v listopadu zastavil. Podle jeho výroku nedošlo při zadávání právních služeb k akcionářské dohodě měst a obcí se společností Vodovody a kanalizace Kroměříž k trestné činnosti.

Foto: Mapy.cz

Ilustrační foto

Článek

„Město to stálo peníze za právní služby, takže určitě bude požadovat finanční kompenzace. Já sám mám šest měsíců na to, abych požadoval odškodnění za nemajetkovou újmu, protože jsem byl vláčen rok a půl tiskem jako nějaký zločinec. Takže ano, uvažuji o odškodnění,“ řekl Právu starosta Jaroslav Němec.

Podle právničky města Jany Zwyrtek Hamplové kauza Kroměříž vstoupí do právních dějin jako další exemplární případ nezákonné a nedůvodné kriminalizace komunálního politika, který jednal ve prospěch občanů Kroměříže i okolních obcí s cílem ochránit pro ně vodárenskou společnost před hrozící privatizací.

Postup správny, kauza vymyšlená

Podle místostarostů Daniely Hebnarové (ODS), Víta Peštuky (Zdravé Kroměřížsko – TOP 09), Karla Holíka (ČSSD) a Vratislava Krejčíře (Piráti) byl postup radnice při zadávání právních služeb včetně služeb souvisejících s uzavřením akcionářské dohody ve VaK správný. Tento postoj vyjadřovali i během probíhajícího trestního stíhání.

„Mohu se jen domnívat, co za celou vymyšlenou kauzou je a kdo za ní stojí. Posouzení, zda se jedná o totální diletantství a neznalost policisty, který případ vyšetřoval, či o něčí úmysl, nechám na jiných. Proti akcionářské dohodě v Kroměříži rázně vystupovalo hnutí ANO. Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a další tehdejší zastupitel za ANO Libor Kalousek jako jediní dva zastupitelé Kroměříže akcionářskou dohodu nepodpořili,“ uvedl Jaroslav Němec.

Válkou zničená Kroměříž se dostala díky biskupskému bohatství až na seznam UNESCO

Tipy na výlety

„ANO před loňskými komunálními volbami v Kroměříži argumentovalo podobně jako policie tím, že prý měla být vypsána jedna zakázka na právní služby najednou. Na začátku jsme přitom nevěděli, jak zajistíme, aby VaK nadále ovládala města a obce,“ řekl Právu starosta.

Podle ÚOHS město nepochybilo

„Zadávali jsme proto právní služby postupně. Nejprve jsme zjišťovali, co je možné udělat. Poté jsme zadali právní služby za účelem vypracování akcionářské dohody. Nebylo jisté, zda se to podaří a zda bude skutečně přijata. Další právní služby jsme objednali v souvislosti s útoky, které jsme očekávali po přijetí akcionářské dohody,“ vysvětlil.

Podnět v dané věci k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) i trestní oznámení na policii byly podány zhruba po dvou letech od akcionářské dohody, a to těsně před loňskými komunálními volbami. Ty Jaroslav Němec po odchodu z ANO v čele kandidátky Nezávislých vyhrál. To, že radnice při uzavírání smluv nepochybila, potvrdil i ÚOHS.

Reklama

Výběr článků

Načítám