Hlavní obsah

Za půl roku hořelo v lesích už 150krát

Právo, Ludmila Žlábková

Extrémní sucho panující v celé české přírodě přivedlo státní lesy a hasiče k ještě užší spolupráci. Vždyť jen ve státních lesích letos v prvních šesti měsících hořelo 150krát, dvakrát víc než loni. Oheň postihl 41 hektarů, škoda je odhadovaná na 4,2 milionu korun.

Foto: HZS Libereckého kraje

Ilustrační foto.

Článek

„Pro srovnání: za první půlrok 2018 hořelo na území spravovaném státním podnikem Lesy České republiky (LČR) 82krát, a to na 23 hektarech. Škoda dosáhla 2,3 milionu korun,“ uvedla mluvčí LČR Eva Jouklová.

Lesy ČR a hasiči podle generálního ředitele LČR Josefa Vojáčka podnikají společné kroky k prevenci vzniku požárů a minimalizaci škod. A pokračují ve spolupráci i na projektu Body záchrany.

Body udržují i přemísťují

Žluté tabulky s unikátním kódem umísťují lesníci od roku 2016 na křižovatkách lesních cest, v horách i rozsáhlých lesích. Dnes je jich již více než dva a půl tisíce, nejvíce ve skalách na Náchodsku.

Na tabulkách jsou telefonní čísla tísňových linek. Body záchrany tak pomáhají návštěvníkům při nesnázích, díky nim se ale daří i lépe lokalizovat místo požáru.

„Naši lesníci síť bodů stále udržují a po dohodě s hasiči případně tabulky přemístí na příhodnější místo. Hasiči mohou také nově využívat jako zdroj požární vody malé vodní nádrže budované a obnovované pod hlavičkou aktuálního programu Vracíme vodu lesu,“ upozornila Jouklová.

Reklama

Výběr článků

Načítám