Hlavní obsah

Za evakuaci pobyt zdarma. Řecko zveřejnilo kompenzační program pro turisty zasažené požáry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko zahájilo kompenzační program pro turisty evakuované při loňských červencových požárech na ostrově Rhodos. Informovalo o tom řecké velvyslanectví v Praze. Evakuovaní turisté dostanou poukázku na sedmidenní pobyt na ostrově mimo hlavní sezonu.

Foto: Nicolas Economou, Reuters

Požár u vesnice Asklipieio na Rhodosu v létě 2023

Článek

Vyplývá to z podmínek zveřejněných řeckou vládou. Program by se v Česku mohl týkat zhruba 900 osob.

Příjemci podpory z programu jsou podle rozhodnutí řecké vlády „jednotlivci, nezávisle na své národnosti, kteří pobývali v hotelech evakuovaných během lesních požárů na Rhodu v červenci 2023“. Podpora se tak nevztahuje na lidi, kteří pobývali v jiném druhu zařízení, například v pronajatých bytech.

Dvě období mimo sezonu

Evakuovaní mají skrze program dostat odškodnění, jež spočívá v sedmidenním pobytu na ostrově v hotelu podobné kategorie, jako byl ten, který na výzvu úřadů museli opustit. Pokud řecké úřady uznají jejich nárok, dostanou poukázku. Tu mohou použít ve dvou obdobích mimo hlavní sezonu - od 29. března do 31. května a od 1. října do 15. listopadu letošního roku. Poukázku nemůže využít jiná osoba.

Představitel řecké turistické centrály Nikoletta Nikolopuluová na konci února sdělila, že podle informací českých cestovních kanceláří muselo loni v červenci přerušit dovolenou na Rhodu 908 turistů z ČR. Ti by tak mohli mít nárok na odškodnění z programu. Poukázku však mohou získat i evakuovaní turisté, kteří přijeli na ostrov bez služeb cestovní kanceláře a agentury.

Obrazy zkázy na Rhodu zachycené kamerou Novinek

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám