Hlavní obsah

Z platebních karet FreePay se většině klientů peníze nevrátily. Slibu navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nebankovních platebních karet FreePay, z nichž již dva týdny nejde vybírat vložené peníze ani jimi platit, byly zůstatky vráceny jen hrstce klientů. Jejich celkový počet není znám. Z reakcí čtenářů vyplývá, že většina klientů na své peníze stále marně čeká. Kartu šlo nabíjet přes Komerční banku a nesla logo Mastercard.

Foto: Otisk obrazovky, Bez zdroje

platební karta FreePay

Článek

Minimálně jeden z poškozených v pátek podal trestní oznámení na Davida Tacla, zastupitele Prahy 3 za hnutí ANO a předsedu správní rady společnosti Prepaid Solutions. Tato firmy platební karty FreePay s licencí od Mastercard vydávala od roku 2016. 

Před dvěma týdny na své stránky „pověsila“ oznámení, že vinou technologického partnera karty nefungují. Ke středě slíbila vracet peníze klientům. Dočkalo se jich jen pár.

„Vrátili mi patnáct tisíc a zůstatky třem známým,“ řekla Právu Dana Sojaková z Prahy. Na deset tisíc, které si na kartu „nabil“, dosud čeká Roman Hájek z Českých Budějovic. A ozývají se další.

Firma nabízela nebankovní platební karty, klienti se už přes týden nemohou dostat k penězům

Domácí

„Podal jsem trestní oznámení na místním oddělení. Je ale nutné, aby to udělali i další poškození, protože jinak to místní policie nespojí a bude věc kvalifikovat jako přestupek,“ sdělil Právu Martin Drietomský z Plzeň-Vinice.

Nic mi nevrátili a dluží mi 23 500 Kč

„Ještě mi nic nevrátili a dluží mi 23 500 Kč. Nebudu teď mít na nájem,“ zoufá si Tomáš Horvát z Prahy 9. Pracuje na automyčce. Přiznává, že z platu mu strhával exekutor dvanáct a teď šest a půl tisíce na přednostní pohledávku.

Proto kartu FreePay má, protože k jejímu „nabití“ nebylo třeba uvádět bankovní účet. Když si dlužník vydělá něco navíc, nad rámec splátkového režimu, nestrhne se mu to. Exekutor to nevidí.

Někteří klienti měli FreePay jako platební kartu pro potomky. Prepaid Solutions lákala na kartu FreePay také tím, že je vhodná pro lidi, kteří se bojí zadávat údaje z bankovních karet při platbách na internetu.

S logem Mastercard a nabíjením přes Komerční banku

Nutno dodat, že důvěryhodnost kartě FreePay dodávalo nejen logo Mastercard, ale i to, že ji šlo běžně „dobíjet“ přes Komerční banku. Společnost Mastercard se k věci nevyjádřila, na otázky Práva nereagovala, byť server firmy potvrdil jejich přijetí e-mailem.

„Komerční banka poskytuje společnosti FreePay standardní bankovní služby. Účet vedený u KB proto FreePay zveřejnila na svých internetových stránkách. Podobnou službu by však mohla poskytovat kterákoli z tuzemských bank,“ sdělil k tomu Právu mluvčí skupiny KB Michal Teubner.

Služba FreePay byla v minulosti nabízena také na Slevomatu. Jako jednu z možností skrytí příjmů před exekutorem ji v roce v roce 2017 uváděl jeden z portálů o financích.

Právo v úterý o zablokovaných penězích na kartách FreePay informovalo Českou národní banku, která společnosti Prepaid Solutions vydala licenci k vydávání elektronických peněz malého rozsahu.

„Stále platí, že podnět prověřujeme v rámci naší dohledové činnosti. Bližší informace však vzhledem k zákonem stanovené povinnosti mlčenlivosti sdělit nemůžeme,“ sdělila v pátek Právu mluvčí České národní banky Petra Krmelová.

Kam se podělo 25 milionů? Případ nereagujícího žalobce bude řešit státní zastupitelství

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám