Hlavní obsah

Jirkov koupí Kludského maringotku

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salonní vůz principála Karla Kludského bude vystavený v Jirkově na Chomutovsku, kde legendární cirkusák žil. Město zaplatí za maringotku a její přepravu z Prahy na sever Čech tři čtvrtě milionu korun.

Foto: FB Město Jirkov

Ve voze je zachovaný původní vestavěný novobarokní nábytek. Karel Kludský na dobové fotografi i (ve výřezu).

Článek

Jirkovští zastupitelé odsouhlasili na svém říjnovém zasedání kupní smlouvu na pořízení tohoto slavného cirkusového vozu. Pořizovací náklady byly stanoveny na 600 tisíc korun za odkoupení maringotky a odhadem 100 tisíc korun za její převoz. Zbylých 50 tisíc korun zahrnuje odhad znaleckého posudku a předpokládané náklady spojené s uskladněním maringotky v Jirkově.

Renovace Kludského obytné ředitelské maringotky odhadl kurátor cirkusové sbírky Národního muzea v Praze na částku převyšující 1,2 milionu korun. Jeho odhad vychází z rekonstrukce podstatně menších maringotek a jiných artefaktů cirkusové historie.

„Konkrétní sumu však budeme znát až po zpracování restaurátorského záměru,“ zdůraznila starostka Jirkova Darina Kováčová (ANO). Zdvihnutí, naložení a přepravu maringotky nákladním automobilem z Prahy do Jirkova zajistí některá z odborných firem, kterou město zvolí. „Chceme ji zde zatím umístit do areálu jednoho z městských podniků, kde bude čekat na restaurátora. Její renovace pak může trvat několik měsíců až rok,“ odhadla starostka.

Hledá se stálé místo

Kde salonní vůz Kludských najde stálé místo, bude podle ní předmětem dalších jednání. Nejpravděpodobnější je, že bude pod přístřeškem v zahradě Kludského vily, kde je kromě knihovny i minimuzeum cirkusové rodiny a kam maringotka historicky patří.

„Pokud bude pojízdná, připadá v úvahu i to, že by se vždy přes léto přesunula do centra města k nově vybudovanému infocentru, kde by si ji místní a turisté mohli prohlížet a procházet. Ale to je zatím jen jeden z návrhů,“ poznamenává Kováčová.

Světově unikátní direktorská maringotka z roku 1926 by mohla být také součástí stálého prohlídkového okruhu u Kludského vily, který by návštěvníky například zavedl až na jirkovský hřbitov, kde mají Kludští hrobku, o niž také pečuje město.

Pod vedením Karla Kludského staršího, jenž se narodil v roce 1864, zažil stejnojmenný cirkus velký rozmach a svého času patřil k největším v Evropě. Z kdysi kočovné menažerie se stal ansámbl, v němž v nejlepších letech vystupovalo až 700 zvířat. Kludský sám vynikal hlavně drezurou koní, tygrů a slonů. O dráze cirkusového principála ale původně vůbec neuvažoval, studoval kněžský seminář.

Principál Karel Kludský

Zemřel 8. srpna 1927 v Jirkově, místo posledního odpočinku nalezl na tamním hřbitově. Ve městě měla rodina Kludských vilu a přilehlé pozemky, které sloužily jako zimoviště zvířat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám