Hlavní obsah

Z léta rovnou do zimy. Ve středu začne sněžit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prudký obrat zaznamenává v těchto dnech ráz počasí nad územím České republiky. Zatímco ještě v sobotu bylo možné naměřit až letních 25 stupňů, studené proudění od severu nekompromisně srazí rtuť teploměru v ranních minimech k pouhému jednomu stupni.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tlaková níže postupující z Dánska přinese vytrvalé a místy i vydatné srážky, které budou od hranice 600 metrů nad mořem sněhové, řekla v pondělí Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

V pondělí bude zataženo až oblačno, dopoledne bude pršet hlavně na Moravě a ve Slezsku, odpoledne už déšť zasáhne celé území republiky. Nejvyšší teploty vystoupí na 12 až 16 stupňů. „Během noci na úterý budou na Moravě a ve Slezsku srážky místy vydatné. Během šesti hodin spadne 20 až 25 milimetrů, hlavně na návětrné straně Jeseníků a Beskyd,“ upřesnila Honsová.

V úterý ráno klesnou teploty na 8 až 4 stupně, bude zataženo s deštěm, srážky budou ustávat ve večerních hodinách. Maxima vystoupí na 10 až 14 stupňů, pocitové vnímání teploty ale sníží čerstvý vítr. Ten bude mít v nižších polohách nárazy kolem 60 km/h, na horách však dosáhne síly vichřice s nárazy až 110 km/h.

Od středy sníh

Během noci na středu se nejdříve na horách začnou srážky měnit na sněhové. „Hranice sněžení se postupně posune na 600 m, takže pocukrovaná bude i Vysočina,“ uvedla Honsová.

Letos by to podle ní mělo být poprvé, co začne sněžit, vloni na Sněžce sněžilo už 9. září.

Středeční ranní minima klesnou na 5 až 1 stupeň a budou se vyskytovat četné přízemní mrazíky. Maxima vystoupí na 8 až 12 stupňů.

Ve čtvrtek bude opět na většině území zataženo s deštěm, od 600 metrů se sněžením. Teploty ráno spadnou na 5 až 1 stupeň, místy udeří mrazíky. Odpoledne už se rtuť teploměru nevyšplhá výš než na pouhých 6 až 10 stupňů.

Stejné počasí bude panovat v pátek, tedy zataženo s deštěm nebo přeháňkami, na horách sněhovými. Ranní teploty se nepatrně zvednou na 6 až 2 stupně, odpolední maxima ale zůstanou na 6 až 10 stupních.

„Deštníky budeme potřebovat i o víkendu, velká oblačnost bude pokračovat. Budeme rádi, když se v odpoledních maximech dostaneme na 7 až 11 stupňů,“ uzavřela chmurnou předpověď Honsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám