Hlavní obsah

Z krabiček do trsů kostřav, okáči skalní se vracejí do Českého středohoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest stovek housenek motýla okáče skalního našlo nový domov na kopcích Oblík a Vraníky v lounské části Českého středohoří. Housenky doputovaly v krabičkách z Královéhradecka, kde probíhá jejich specializovaný odchov. Okáč skalní patří mezi kriticky ohrožené druhy a k jeho záchraně byl připraven regionální akční plán. Součástí tohoto plánu je i vypouštění housenek na vhodná místa.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny, Bez zdroje

Vypouštění housenek okáče skalního proběhlo na kopcích Oblík a Vraníky na Lounsku

Článek

„Tento nenápadný motýl dříve obýval teplé skalnaté oblasti po celé České republice. Avšak po druhé světové válce se zásadně změnilo zemědělské využívání krajiny. Zmizelo hospodaření na špatně přístupných svazích kopců, zejména volná pastva ovcí a koz. Kvůli tomu okáči skalní postupně mizeli z celé republiky, až zůstala jen poslední populace na Rané v Českém středohoří. Tam okáči přežili díky rogalistům, paraglidistům a turistům, kteří sešlapávali vrchol kopce a bránili tak jeho zarůstání. Motýl totiž potřebuje pro své přežití mozaiku plošek bez vegetace a rozvolněných trsů kostřav, kterými se živí jeho housenky,“ uvedl Vladimír Dolejský, ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která regionální akční plán pro okáče skalního realizuje.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny , Bez zdroje

Vypouštění housenek okáče skalního proběhlo na kopcích Oblík a Vraníky na Lounsku

Vypouštění housenek, ale i vajíček a dospělých jedinců probíhá v Českém středohoří od roku 2015. Předcházela mu dlouhodobá péče o zdejší stepní vrchy. Bylo nutné na nich vyřezat náletové dřeviny, zbavit je nepůvodních druhů, vyhrabat vrstvy staré trávy a udržovat jejich travnaté stráně pomocí šetrného kosení a pastvy.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny , Bez zdroje

Vypouštění housenek okáče skalního proběhlo na kopcích Oblík a Vraníky na Lounsku

„Díky tomu se dnes setkáme s okáčem skalním na několika kopcích a jeho populace je v Českém středohoří odhadována až na několik tisíc jedinců. Od letošního roku přispěje k podpoře tohoto motýla nový projekt Prospective LIFE, který má za cíl zlepšit ochranu nejohroženějších druhů rostlin, hub a živočichů v naší zemi,“ uvedla mluvčí agentury Kateřina Šůlová.

Aktuálně podle ní probíhají pokusy o návrat okáče skalního i na stepní lokality na území Prahy, Českého krasu, Mohelenské hadcové stepi a v litoměřické části Českého středohoří. „Do budoucna je zvažován i jeho možný návrat na Pálavu,“ doplnila mluvčí.

Foto: Agentura ochrany přírody a krajiny , Bez zdroje

Motýl okáč skalní

Dospělí okáči se líhnou v červenci, samice kladou vajíčka v srpnu a září. Přibližně za dva týdny se vylíhnou housenky, které se živí trávou kostřavou. Přezimují, zakuklí se až následující červen, motýli kukly opustí zhruba po čtyřech týdnech. S předstihem se líhnou samci. Ti se pak shromažďují na vrcholcích kopců a čekají na samice, aby se s nimi mohli pářit. Dospělý motýl se může dožít zhruba 60 dní.

Za posledních 60 let vyhynulo na našem území 19 druhů denních motýlů, polovina zbylých 142 druhů je ohrožená. Současná podoba krajiny, která je na jedné straně obhospodařovaná příliš intenzivně a na druhé straně zarůstá, jim podle ochránců přírody nevyhovuje.

Vinaři počítají první mrazové škody. A mají strach z příštích dnů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám