Hlavní obsah

Vinaři počítají první mrazové škody. A mají strach z příštích dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinaři na Pálavsku začínají zjišťovat první škody, které mrazivé počasí začíná páchat na jejich vinohradech. Někde stromkům révy nepomohlo ani noční zapalování ohňů na vinicích. Už nyní je jasné, že část letošní úrody je nenávratně pryč. Jak vysoký účet však příroda vystaví vinařům, bude jasné až za několik dnů či týdnů.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Vinaři počítají první škody způsobené mrazem.

Článek

„Podívejte. Lístky se drobí na prach. Spálil je mráz. Tu a tam sice některý z nich vydržel a zůstal zelený a uvidíme, co ještě vyrazí zpod oček, ale odhaduji, že zde bude nejméně třetina odrůdy Pálavy zničená. Jde o naši vlajkovou loď pro edici Karel Roden. Ani noční ohně ve vinicích nepomohly. Ale co naděláme, jsme v podstatě bezmocní,“ ukázal doslova mrazem seschlé lístky Novinkám Tomáš Vican, který hospodaří v rodinném vinařství u Mikulova na šestačtyřiceti hektarech.

První škodu jen na zmíněné odrůdě odhaduje na pět tisíc litrů. Podobně velká škoda bude po pátečním mrazu i na odrůdě Rýnský ryzlink, který roste rovněž v lokalitě kopce Kienberg.

„Mráz se choval naprosto nepředvídatelně, něco podobného jsme tu nikdy nezažili. Obvykle padá do níže položených kotlin. Tentokrát to sice bylo taky tak, ovšem tam jako by se ledový vzduch odrazil do větrolamů a skončil právě na Kienbergu. Bohužel právě zde nám příroda ukázala nepředvídatelnou moc už v době, kdy jsme vinohrad před šesti lety vysazovali. Tenkrát zmrzlo ze 43 000 vysazovaných hlav plných třiadvacet tisíc,“ vzpomněl smutně vinař. Jak dodal, už hovořil s některými okolními kolegy.

„Škodu zjišťuje i kamarád z nedalekých Bavor, Perné i ze vzdálenějších Nechor u Prušánek. Bojíme se však, že nás další mrazy ještě čekají,“ dodává při pohledu do mobilní aplikace, která ukazuje, že i v pondělí by měly na Mikulovsku teploty klesnout k nule. „A jestli pak ještě ledoví muži v květnu dostojí své neslavné pověsti, pak si už netroufám odhadovat vůbec nic,“ říká vinař.

Úroda v ohrožení. Meteorologové aktualizovali výstrahu před mrazy

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám