Hlavní obsah

Z části Václavského náměstí bude od pondělí pěší zóna

Novinky, Pavla Klusoňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí se ze spodní části Václavského náměstí stane pěší zóna. Povede z Můstku až nad tramvajové koleje, které spojují Jindřišskou a Vodičkovu ulici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Auta ze spodní části Václavského náměstí zmizí.

Článek

„Je to pohodlnost návštěvníků Prahy, kdy vjezd do nejužšího centra Prahy je stále povolován a není omezován. Rozhodli jsme se, že historické centrum chceme vylepšit,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Pracovníci Technické správy komunikací začnou do ulic umisťovat v osm hodin ráno dopravní značky. Změny sebou přinesou snížení dopravní zátěže o 60 %. Na nepozorné řidiče si hlavně v prvních dnech posvítí policie, která nebude prohřešky tolerovat.

Omezení se týkají i samotné Jindřišské ulice, a to v délce padesát metrů od Václavského náměstí. Doprava bude odkloněna do ulice Politických vězňů, která bude nově obousměrná, a dále na magistrálu. Vjezd do ulice Panská bude možný přes Jindřišskou ulici nebo z ulice Politických vězňů.

Foto: ČTK

Plánovaný provoz v okolí Václavského náměstí

V nově vzniklé pěší zóně nebude povoleno stání ani parkování, placené parkovací zóny zmizí. Lidé budou odkázáni na garáže u Hlavního nádraží. Obyvatelé lokality či firmy, které vlastní podzemní garáže, se do oblasti dostanou na povolení. Pro majitele parkovacích karet radnice zajistí náhradní parkování.

Někteří místní podnikatelé a hoteliéři se změn obávají. Sdružení Nového Města pražského, které sdružuje lidi a podnikatele žijící a podnikající v okolí, ale zákaz vjezdu vítá.

„Jsme zastánci tohoto kroku," řekl ČTK předseda sdružení Jan Adámek. Na náměstí podle něj denně vjíždí asi 18 000 až 20 000 aut. „Zbytnou dopravu je proto potřeba vyloučit," doplnil. Dají se sice očekávat určité "porodní bolesti", opatření bude ale změnou k lepšímu, myslí si Adámek.

Zásobovací vozy se z horní části Václavského náměstí do pěší zóny dostanou pouze mezi pátou a desátou hodinou ranní. Omezení se nebudou týkat vozidel taxislužby.

Reklama

Výběr článků

Načítám