Hlavní obsah

VZP na léčbu Ukrajinců vyplatila zatím 215 milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Náklady na léčbu ukrajinských běženců odhaduje Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) do konce roku na 3,9 miliardy korun. Většina uprchlíků se však zatím do systému VZP pouze zaregistrovala. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu zaplatila největší tuzemská pojišťovna za léčbu Ukrajinců dosud 215 milionů korun, sdělil předseda správní rady VZP a poslanec za KDU-ČSL Tom Philipp.

Ilustrační foto.

Článek

VZP celkem registruje 340 tisíc osob z Ukrajiny, z toho 203 tisíc v produktivním věku. 41 tisíc Ukrajinců pracuje a do systému zdravotního pojištění tak přispívá. Tyto počty se ale liší od vládních údajů z minulého týdne, podle nichž pracuje 81 tisíc Ukrajinců.

VZP je sice největší zdravotní pojišťovna v zemi, ale nezahrnuje všechny pojištěnce a údaje jsou navíc dílčí, netýkají se ještě května a června.

„Celkem 260 tisíc, tedy 81 procent, ještě žádnou péči nečerpalo,“ řekl Philipp. „Za první dva měsíce se tu příchozí z Ukrajiny zřejmě ještě úplně neorientovali. Předpokládá se, že najdou k lékařům cestu, ta částka ještě naroste. Ale je možné, že odhad 3,9 miliardy korun je příliš pesimistický,“ dodal.

VZP vyčíslila náklady na zdravotní péči pro uprchlíky na téměř sedm miliard

Domácí

Jen jedna osoba zde čerpala částku nad milion korun na léčbu. Šlo o dvanáctiletou dívku s bronchopneumonií, bakteriálním zápalem plic, jejíž léčba stála 1,046 milionu korun. Mluvčí VZP Viktorie Plívová pro Právo upřesnila, že nejvyšší náklady šly nikoliv na léky, ale na ošetřovací dny v nemocnici.

Žádnou léčbu zatím nečerpalo 81 procent uprchlíků
Tom Philipp

V Česku se léčili také dva Ukrajinci s hemofilií, jeden pětatřicetiletý muž, jehož léčba stála 850 tisíc korun, a patnáctiletý chlapec, který čerpal ze zdravotního pojištění 745 tisíc korun. „Hemofilie je obecně velmi drahá diagnóza,“ řekl Philipp.

Vzácná onemocnění

Mezi další diagnózy, jejichž léčba stála přes půl milionu (těch bylo celkem deset), patřila zlomenina krčního obratle, virová hepatitida C a spinální svalová atrofie, s níž se v Česku léčí roční ukrajinská holčička.

„Je zřejmé, že do ČR přichází z Ukrajiny poměrně zdravá populace. Není to tak, že by se sem někdo přijel systematicky léčit s nákladnou diagnózou,“ uvedl Philipp.

Kardioložka a poslankyně Věra Adámková (ANO) ale doplnila, že mezi ukrajinskými pacienty se objevují i vzácná onemocnění, jako je cystická fibróza, nádory krve či prsou. Takových pacientů je v ČR 221 a léčí se ve speciálních centrech. Celkové náklady na jejich léčbu jsou zatím 11,5 milionu korun.

Pojišťovna VZP spojuje charitativních běhy FénixRun a Běhej lesy

Domácí

Většina ukrajinských uprchlíků, kteří zatím v Česku nepracují, jsou státní pojištěnci, stejně jako další nezaměstnaní, děti, vězni či ženy na mateřské. Stát za ně nyní platí 1967 Kč měsíčně, od srpna tohoto roku by se měla platba vrátit na loňskou úroveň 1487 korun s tím, že se podle vládního plánu bude tato platba od přespříštího roku automaticky valorizovat.

Mladým celiakům tisíce korun navíc

Správní rada VZP včera také schválila zvýšení příspěvků pro děti a studenty do 26 let trpící celiakií, kteří budou nově od července dostávat 8000 korun ročně (o dva tisíce víc než doposud) na bezlepkovou dietu.

O dva tisíce ročně na 12 tisíc rovněž vzroste příspěvek na nízkobílkovinnou dietu pro děti a studenty, kteří trpí vzácnými dědičnými metabolickými poruchami. Podle Philippa tak rada rozhodla kvůli výraznému zdražování potravin.

Reklama

Výběr článků

Načítám