Hlavní obsah

VZP má podle Ratha letos skončit s přebytkem dvou miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) má letos skončit s dvoumiliardovým přebytkem. Řekl to ve středu ministr zdravotnictví David Rath po jednání vlády, která schválila zdravotně-pojistný plán největší pojišťovny v zemi. Ušetřené peníze půjdou na snížení dluhu, který se na konci loňského roku pohyboval kolem dvanácti miliard. Plán teď musí posoudit ještě Sněmovna.

Foto: Luděk Fiala, Novinky
Článek

Dokud nebude nový zdravotně-pojistný plán přijat, bude se VZP řídit rozpočtovým provizoriem.

Rath: plán poprvé počítá s přebytkem

Příjmy VZP letos dosáhnou necelých 124 miliard korun, výdaje budou o dvě miliardy nižší, uvedl ministr. "Je to první zdravotně-pojistný plán, který počítá s tím, že VZP skončí s přebytkem," řekl ministr. Nyní se pohybuje kolem pěti miliard, na podzim ale musí VZP vrátit peníze, které jí stát dal v předstihu za děti, důchodce a nezaměstnané.

Ministr plánuje úspory

"Klíčové je rovněž to, že plán je úsporný. Škrtly se investice do budov, VZP nebude dál stavět ty své paláce," dodal ministr. VZP bude podle něj letos hradit jen havárie a nezbytné opravy. "Plníme slib stop palácům, uspořené peníze půjdou do léčby nemocných lidí," uvedl po jednání kabinetu Rath.

VZP letos rovněž sníží výdaje na ozdravné pobyty alergických dětí známé jako Mořský koník. Z fondu na provoz VZP tak bude moci převést tři čtvrtě miliardy korun do fondu, z něhož platí léčení nemocných.

Počty zaměstnanců VZP by se měnit neměly, podle plánu ale stoupne plat revizních lékařů tak, aby pojišťovna mohla lépe provádět kontroly vykázané zdravotní péče.

VZP přestane platit společnosti IZIP

VZP podle plánu uspoří i tím, že už neplatí společnosti IZIP za provozování internetových zdravotních knížek. Lidé v nich mají zapsány zdravotní potíže a postup léčby. Podle Ratha touto cestou unikaly peníze pojištěnců na konta politiků ODS, proto ho zrušil.

Společnost IZIP dostala peníze jen za první dva měsíce roku, dál už jí VZP podle ministra nic nedá. "Samozřejmě počítáme se soudními spory, ale podle našich expertů bude pro VZP levnější, než aby platila horentní částku 200 milionů," dodal.

Reklama

Související články

VZP dostane od vlády 2,5 miliardy korun

Paroubkův kabinet rozhodl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostane na oddlužení další 2,5 miliardy korun. Bude to v letošním roce již několikátá státní...

Výběr článků

Načítám