Hlavní obsah

Vzorky odpadních vod ukážou na drogy a alkohol

Právo, Jan Menšík

Odebírání vzorků odpadní vody a jejich testování jsou dnes už běžnou praxí. Vědci dokážou ze vzorků získat například informace o tom, jaké množství konkrétní drogy se spotřebuje v určité oblasti, a mohou sledovat také výkyvy a trendy. Do budoucna by však takové testování vody mohlo pomáhat také se zjišťováním zdravotního stavu obyvatelstva či určování spouštěčů některých nemocí, například rakoviny, v konkrétních lokalitách.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„K odpadní vodě se přistupuje jako k naředěnému vzorku moči, proto tam můžeme sledovat třeba drogy. Stanovujeme metabolity, které člověk v moči vyloučí,“ přiblížila Věra Očenášková z Výzkumného ústavu vodohospodářského v pražských Dejvicích, která se na oblast hydrochemie specializuje.

Metabolismus každého člověka totiž specificky zpracovává nejrůznější přijaté látky, přičemž po ukončení látkové přeměny se následné nepotřebné produkty – tzv. metabolity – z těla vyloučí. A právě vyloučené metabolity v kanalizaci jsou pro vědce klíčové.

Testování je anonymní

Z nich se dá kromě již zmíněných drog zjistit také to, jak moc daná populace pije alkohol, kouří či jak je na tom zdravotně. Je to podobné jako odevzdání moči u doktora, jen s tím rozdílem, že to neukazuje na konkrétního člověka.

Dají se tak sledovat návyky obyvatelstva a zatížení životního prostředí.

„Kromě drog ještě sledujeme nikotin a spotřebu alkoholu. To jsou další věci, které se dají tímto způsobem monitorovat,“ uvedla Očenášková. Výsledky pozorování lze pak použít k zacílení osvětových kampaní třeba ve městech či okresech, kde se například více pije alkohol.

Nutno podotknout, že takové testování vody je anonymní a neukazuje na konkrétní osoby. Jednotlivé domácnosti jsou většinou připojeny na centrální kanalizaci, která vodu vede do čistírny, a zmíněná odběrová místa bývají většinou až někde ke konci cesty.

Odebírání vzorků probíhá v pravidelných intervalech po určité časové období. Například u drog tak pak lze díky koncentraci látek ve vodě zjistit, jaké množství drogy bylo spotřebováno za den v přepočtu na tisíc obyvatel. Od roku 2018 takový projekt se zaměřením na spotřebu drog probíhá v Praze. Skončit by měl v polovině příštího roku.

Z vody lze také rozpoznat, že se v okolí pořádala nějaká kulturní akce. „Velké akce jako hudební festivaly se na odpadních vodách projeví. Zvedne se to přibližně tři až šestkrát, záleží na tom, jak je ta akce velká a na jakou skupinu je zaměřená. U festivalu dechovky žádný nárůst nezpozorujete,“ doplnila. V minulosti se například takto sledovalo zvýšení spotřeby drog na festivalu Colours of Ostrava.

Odhalí karcinomy

Do budoucna by se využití tzv. epidemiologického přístupu k analýze komunálních odpadních vod mohlo rozšířit. V zahraničí například v rámci jednoho projektu vědci sledovali výskyt karcinomu prostaty.

„Kdyby se takto sledovaly jednotlivé lokality a zjistilo se, že jedné v lokalitě je mnohem vyšší výskyt látek, které mohou poukazovat na karcinom, můžeme začít zjišťovat, co to způsobuje,“ zmínila Očenášková případné budoucí využití.

Zjednodušeně by tedy šlo lépe tipovat, například jaká továrna, chemička či jiný závod mohou za to, že v jejich okolí je zvýšený počet lidí s konkrétními příznaky nějaké nemoci.

Takovéto běžné užívání však zatím označila za „hudbu budoucnosti“, jelikož v současnosti se je to pouze na výzkumné a testovací bázi.

Reklama

Výběr článků

Načítám