Hlavní obsah

Vzácné zimní bouřky v Česku. Další můžeme čekat v pátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu večer se Českem prohnaly takzvané zimní bouřky. Ty jsou pro naše území spíše raritou, uvedla meteoroložka Dagmar Honsová pro Novinky.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Silničáři v Praze řeší sněhovou kalamitu.

Článek

„Ve středu večer se v Česku vyskytly zimní sněhové bouřky - zaznamenáno bylo přes 500 bleskových výbojů – od Karlovarska přes střední Čechy, Prahu až po Vysočinu,“ sdělila Novinkám Honsová.

Dodala, že bouřky byly doprovázené vydatnými srážkami, které snižovaly dohlednost, a nárazy větru dosahovaly rychlosti kolem 70 km/h, v Ústí nad Labem dokonce vítr dosáhl v nárazech rychlosti 86 km/h.

„V Česku jsou zimní bouřky poměrně raritou a vyskytují se nejčastěji na přechodu studených front,“ popsala meteoroložka.

Zmínila, že zimní bouřky se v Česku vyskytly 21. ledna 2020, 3. února 2019 nebo 22. prosince 2018. Lze je ale dohledat i v kronikách, např. 28. ledna 1517 byla zimní bouřka doprovázená krupobitím a silným větrem.

„Další bouřky se na našem území mohou vyskytnout v pátek,“ uzavřela.

Ve středu večer například na Vysočině zastavila bouře provoz na dálnici D1, mezi 99. a 76. kilometrem ve směru na Prahu uvízly kamiony. V Praze hasiči odklízeli spadlé stromy.

O víkendu dorazí ochlazení

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám