Hlavní obsah

Výzkum: Zpráva policisty Kubiceho ovlivnila čtvrtinu voličů

Právo, Lukáš Bek
ČESKÁ REPUBLIKA

Zpráva šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho obviňující špičky ČSSD ze styku s organizovaným zločinem, která těsně před volbami pronikla na veřejnost, ovlivnila při rozhodování více než čtvrtinu (26 %) voličů. Vyplývá to z exkluzivního bleskového výzkumu agentury STEM pro Právo.

Článek

Výzkum také zkoumal vliv televizních debat na voliče. Na rozhodování měly dopadl u 37 procent dotázaných. Dva hlavní rivalové - šéf soc. dem. a vlády Jiří Paroubek a předseda ODS Mirek Topolánek svedli čtyři duely. V diskusi se utkali i místopředsedové soc. dem. a ODS a předsedové dalších favorizovaných stran.

"Třídění odpovědí, zda se respondent zúčastnil voleb nebo ne, podle toho, zda byl ovlivněn televizními debatami a obviněním v Kubiceho zprávě, ukazuje, že zatímco vliv předvolebních debat je zanedbatelný, vliv Kubiceho zprávy je zřejmě větší," uvedli autoři výzkumu.

Mezi těmi, kteří se cítí informacemi z Kubiceho útvaru ovlivněni, se voleb zúčastnilo 62 procent dotázaných. Naopak z těch, kteří vliv na rozhodování spíše nebo zcela vylučovali, přišlo k volbám 76 procent. Kubiceho zpráva tedy mohla odradit část příznivců soc. dem., mohlo se však jednat i o sympatizanty jiných stran znechucené politikou.

Zpráva mimo jiné viní Paroubka ze styku s nezletilou dívkou a jeho známého, organizátora Matějské pouti Václava Kočku, dokonce z vraždy podnikatele Františka Mrázka. Paroubek i Kočka informace opakovaně ostře odmítli.

Jak lidi ovlivnily televizní duely a zveřejněná Kubiceho zpráva (v%)
duely
určitě ano11
spíše ano26
spíše ne32
určitě ne31
Kubiceho zpráva
určitě ano7
spíše ano19
spíše ne33
určitě ne41
zdroj: STEM

U debat byl dopad na volební účast menší. Zúčastnilo se jich 71 procent z těch, kteří se cítí ovlivněni duely. U skupiny, podle níž diskuse dopad neměly, přišlo volit 74 procent.

V posledním týdnu se rozhodlo 29 procent

Šetření dále zkoumalo, kdy se lidé rozhodli, zda půjdou k volbám a kdy si vybrali svou stranu. Pokud jde o volební účast, většina (69 %) se rozhodla dříve než v posledním týdnu. V sedmi dnech před volbami se rozhodlo k nim přijít 24 procent a 7 procent tak učinilo až ve volební den.

"Ti lidé, kteří se necítili být ovlivněni televizními debatami nebo obviněními v Kubiceho zprávě, se v naprosté většině o své účasti rozhodovali již dříve. Mezi těmi, kteří vliv připouštějí, je podstatně více těch, kteří se rozhodli až v posledním týdnu," uvádí STEM.

O tom, které straně dají svůj hlas, se dříve než týden před volbami rozhodlo 65 procent. V posledním týdnu tak učinilo 29 procent a 6 procent uvedlo, že se rozhodlo až v den voleb.

Průzkum proběhl od 5. do 6. dubna mezi 649 respondenty.

Anketa

Ovlivnily vaše rozhodování ve volbách předvolební debaty politiků nebo zveřejnění zprávy vyšetřovatele Kubiceho?
ano, ovlivnily mě debaty
2,9 %
ano, ovlivnilo mě zveřejnění zprávy
11,2 %
ne, byl/a jsem už dříve rozhodnut/a
85,9 %
Celkem hlasovalo 31810 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám