Hlavní obsah

Vystresovaní senioři zaplavují krizové linky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobý stres a nejistota z nadcházející zimy a vysokých účtů citelně dopadají na nejstarší generaci. Počty hovorů na krizové linky se výrazně zvedly. Organizace se snaží seniory uklidnit a povzbudit, aby v případě potřeby požádali o státní podporu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Často jde o lidi, kteří celý život tvrdě pracovali, teď jsou ale najednou v hmotné nouzi a nevidí řešení. Nemohou si vzít brigádu, je jim hloupé říct si o dávky, procesu žádání o dávky nerozumějí nebo na ně čekají dlouho,“ přiblížila vedoucí Linky seniorů Kateřina Bohatá obavy, se kterými jim senioři na bezplatnou linku 800 200 007 volají. Řešení pro ně organizace hledá i s pomocí právníků. Ti například zjišťují, zda by měl dotyčný na příspěvky nárok.

Samí sedmdesátníci. Všepadlům vládnou senioři

Domácí

U mnohých se objevují deprese, poruchy spánku a existenční úzkost, ale i sebevražedné úvahy. Dlouhodobý stres řeší podle Bohaté řada z nich alkoholem.

Musí k dětem

Počty lidí zmiňujících vyšší konzumaci alkoholu vzrostly proti loňsku čtyřnásobně. „Ze zhruba 20 hovorů měsíčně narostl počet v průběhu srpna a září na 80 až 95 hovorů,“ upřesnila.

Obavy z drahoty, nedostatku plynu a peněz na topení slýchají od léta podstatně častěji i další spolky a sdružení. „Nejvíc postihuje situace seniory a seniorky, kteří žijí sami, mohou mít zdravotní či psychické obtíže a často mají nízké důchody a případně i dluhy,“ řekla Právu vedoucí Senior telefonu a poradenského centra Život 90 Aneta Mundok Nitschová.

„Tito lidé si často nemohou dovolit ani teplé obědy nebo čerst­vé ovoce a zeleninu, protože je to pro ně drahé, a tak radši volí koupi trvanlivých potravin,“ dodala. Bezplatnou linku 800 157 157 pro starší 60 let a pečující provozují nepřetržitě. Krizi řeší někteří podle Nitschové radikálně, opouštějí svůj domov a stěhují se k dětem.

Nejvíce postihuje situace osamělé seniory, kteří mohou mít zdravotní či psychické obtíže
Aneta Mundok Nitschová, Život 90

„To může přinášet i další výzvy, kterým musí čelit, jako je soužití více členů v jedné domácnosti, ztráta soukromí apod.,“ podotkla. Dodala, že pro mnoho lidí je představa, že opustí místo, kde prožili většinu života, nepředstavitelná. Na stěhování navíc nemají už sílu ani peníze.

Anketa

Má nejstarší generace vaší rodiny obavy z nadcházejícího zimního období?
Ano, ocitli se v existenční nouzi.
46,4 %
Ano, i když je to fakticky nepostihlo.
25,8 %
Ne
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14200 čtenářů.

Situace je vážná a připomíná začátek pandemie covidu, kdy se omezily kontakty lidí a návštěvy blízkých, zavřely se obchody, hranice, lidé pracovali z domova. Organizace proto poskytují seniorům nejen psychologickou podporu, ale i rady ohledně podpory od státu. Těm s omezenou možností pohybu pomáhají terénní sociální pracovnice s vyplněním tiskopisů a žádost o příspěvek od státu za ně mohou doručit na úřad. O příspěvek na bydlení mohou požádat například senioři žijící sami.

Reklama

Výběr článků

Načítám