Hlavní obsah

Armáda má problém. Vysoce postavený generál přišel o bezpečnostní prověrku

Vedení armády má problém. Jeden z vysoce postavených velitelů, generálmajor Štefan Muránský (62), ředitel sekce podpory, který má pod sebou celou armádní logistiku, přišel o bezpečnostní prověrku NBÚ.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Generál Štefan Muránský

Článek

A zřejmě nebude moci vykonávat svou funkci, protože je běžnou praxí, pokud voják přijde o prověrku, tak je dán do tzv. personální dispozice.

„Potvrzujeme, že generálmajoru Štefanu Muránskému byla zrušena platnost osvědčení fyzické osoby,“ řekla Právu mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Do armády už jen s vakcínou proti covidu

Domácí

Na dotaz, jestli generál Muránský dál povede sekci armádní logistiky, odpověděla: „Do doby ukončení správního řízení, v souladu se zákonem, nemůžeme poskytnout další informace.“

Podle informací Práva není odebrání bezpečnostní prověrky vysoce postavenému veliteli ojedinělý případ.

Před několika lety načas přišel o prověrku jeden plukovník generálního štábu, ale podařilo se mu NBÚ ve správním řízení vysvětlit všechna podezření a prověrku dostal zpět. „Během této doby byl také v dispozici,“ řekl dobře informovaný zdroj.

Černochová: Armádu modernizovat musíme. Závazek k NATO splníme

Domácí

Známý případ je také příklad generála Rostislava Pilce, který musel kvůli odebrané bezpečnostní prověrce odejít z funkce šéfa Vojenské kanceláře prezidenta republiky. Generál nakonec uspěl až u soudu a skoro po dvou letech získal prověrku zpět.

Reklama

Výběr článků

Načítám