Hlavní obsah

Kvůli poruše rozvodny byl téměř celý Karlovarský kraj ráno bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bez elektrického proudu se v úterý ráno ocitl téměř celý Karlovarský kraj. Důvodem byla porucha na čtyřsetkilovoltovém transformátoru na rozvodně Vítkov u Sokolova, která je největší v regionu. Výpadek dodávek proudu trval v Karlových Varech zhruba půl hodiny, v Sokolově se ale podle zjištění Práva protáhl na zhruba hodinu a tři čtvrtě.

Foto: Envanto

Ilustrační foto

Článek

„Příčinu poruchy zjišťujeme,“ uvedla v úterý dopoledne Soňa Holingerová, tisková mluvčí společnosti ČEZ pro severozápadní a střední Čechy. „Nicméně do půlhodiny jsme dodávky začali obnovovat,“ pokračovala mluvčí s tím, že nejdříve distributor nahazoval zpět do provozu velmi vysoké, pak vysoké a nakonec nízké napětí.

Proto například v Sokolově začala elektřina fungovat v domácnostech až před čtvrt na jedenáct dopoledne. „Jednalo se o krátkodobý, ale bohužel rozsáhlý výpadek, protože se to dotklo takřka celého území Karlovarského kraje,“ dodala Holingerová.

Hasiči během výpadku zaznamenali dvě desítky mimořádných událostí. Podle mluvčího karlovarských krajských hasičů Martina Kasala se jednalo například o zajištění náhradních zdrojů elektrické energie. „Nejčastěji se jednalo o lidi zaseknuté ve výtahu,“ prozradil s tím, že velký počet lidí volalo o informace na tísňové linky.

„Nemáme informace o žádném zranění,“ dodal Kasal. Krajská zdravotnická záchranná služba vyjížděla ke třem případům lidí, kteří jsou napojeni na oxygenátory, tedy zařízení na podporu dýchání. Hasiči jim poskytli generátory elektrické energie, aby obnovili chod přístrojů.

Na Lipně je atrakcí i návštěva podzemí vodní elektrárny

Tipy na výlety

Výpadek se dotkl některých úřadů. Například provoz chebské radnice musel být na několik desítek minut přerušen.

Bez proudu se ocitly i elektrizované železniční tratě na hlavní trase mezi Chebem a Chomutovem a Chebem a Plzní, ale hned po obnovení dodávek elektřiny se vlaky zase rozjely. Magistrát v Karlových Varech má záložní zdroje elektřiny, protože tam sídlí krizový štáb, takže je úřad zajištěn dodávkami proudu z vlastních generátorů. Nejezdily pouze výtahy v době výpadku, ale počítače fungovaly. Jako součást kritické infrastruktury fungovalo s vlastními zdroji elektrické energie dál i karlovarské mezinárodní letiště v Olšových Vratech.

Reklama

Výběr článků

Načítám