Hlavní obsah

Výkaly, vypelichaná i bezvládná kuřata. Obránce zvířat vyděsil způsob chovu drůbeže pro supermarkety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Veřejností otřásly záběry chovu kuřat z několika českých farem, které zveřejnila organizace Obránci zvířat (OBRAZ). Kuřata jsou v nich chována ve velmi krutých podmínkách. Nemají dostatek prostoru, vzájemně po sobě šlapou a mají mezi sebou i uhynulé kusy. Kuřata jsou podle ochránců zvířat určena pro české supermarkety.

Záběry chovu kuřat v Semtěši ve Středočeském kraji, Slavěticích a Batelově na VysočiněVideo: Obránci zvířat (OBRAZ)

 
Článek

Zmíněné záběry pořídil muž, který spolupracuje s organizací Obránci zvířat (OBRAZ). Do hal se prý vloupal v noci, což považuje za legitimní, podle zákona je to však nelegální.

Podle vyjádření Tomáše Fulína, podnikového ředitele firmy Rabbit Trhový Štěpánov, ze které záběry pocházejí, se chov kuřat jejich transport a zpracování se řídí platnými právními předpisy ČR. Konkrétně zmiňuje zákon na ochranu zvířat, směrnicí rady 2007/43/ES o minimálních pravidlech pro ochranu kuřat chovaných na maso.

Konvenční chov

„Pořízené záběry jsou z farmy, kde jsou produkovány ‚konvenční‘ kuřata, která jsou následně zpracovávána v našich výrobních závodech a uváděna napříč celou tržní sítí v rámci ČR,“ doplňuje Fulín. Jeho reakci Novinky získaly od supermarketu Albert, kterému ji poskytl, a firma ji redakci poslala. Právě supermarket Albert ochránci zvířat ve své kampani zmiňují.

Umělá inteligence by mohla zlepšit životní podmínky v chovech kuřat

Internet a PC

Konvenční chov sám o sobě ale v posledních letech čelí kritice. Život takto chovaného kuřete trvá pouze 5–6 týdnů, během kterých dramaticky změní hmotnost z pouhých 45 gramů na až dvě kila. Pro srovnání u chovů s otevřeným výběhem je doba zhruba 8 týdnů, u BIO kuřat celkem 12 týdnů.

Zmiňované záběry ukazují kuřata mezi 30. a 35. dnem jejich krátkého života, tedy chvíli předtím, než jdou na jatka.

Supermarket Albert uvedl, že si ho Obránci zvířat vybrali jako cíl i přesto, že není jediný, kdo z chovu kuřata odebírá.

„Za Albert můžeme říci, že drůbeží maso odebíráme výhradně od tuzemských chovatelů, kteří jsou pod kontrolou státních dozorových orgánů. Drůbeží nedovážíme ani z Polska, ani z Německa, ani z jiných zemí. Naši dodavatelé nám zaručují nejen český původ, ale také plné dodržování všech legislativních požadavků, včetně ohledu na pohodu zvířat,“ napsal Novinkám tiskový mluvčí společnosti Albert Jiří Mareček.

Albert skutečně není jediným prodejcem těchto kuřat, nabízí je také třeba hypermarkety Tesco. I tiskové oddělení společnosti Tesco Novinky oslovily, to se ale k situaci nevyjádřilo.

Foto: Obránci zvířat (OBRAZ)

Chov kuřat v drůbežárnách pro sítě supermarketů

Ve svém vyjádření se podnikový ředitel firmy Rabbit Trhový Štěpánov brání tím, že na farmě „nebyla za poslední 3 roky shledána jakákoli provinění a porušení platných předpisů ČR a EU upravující chov kuřat na maso“. Farma je prý také pravidelně dozorována Krajskou veterinární správou pro Středočeský kraj.

Farma Rabbit Trhový Štěpánov není jediným místem, odkud záběry pocházejí a kde se takto kuřata chovají. Podle Obránců zvířat jde ještě o společnost Pivkovice sídlící na jihu Čech a také Družstvo vlastníků Batelov.

Tamní ředitel Roman Jakoubek na dotaz Novinek nereagoval, redakci Seznam Zpráv potvrdil pravost záběrů a dodal, že „záběry jsou skutečné, odpovídají české legislativě, a nemá se tak za co stydět“.

Státní veterinární správa: Neshledali jsme porušení legislativy

Novinky oslovily také Státní veterinární správu (SVS).

„Ani v jednom ze tří chovů, z nichž mají pocházet záběry na zaslaných videích, neprokázaly kontroly Státní veterinární správy v posledních letech porušování legislativy. Způsob chovu, ustájovací prostory i vedená evidence chovatele odpovídají požadavkům příslušné legislativy,“ napsal Novinkám tiskový mluvčí SVS Petr Vorlíček.

„Úřední veterinární lékaři SVS neshledali možné porušování legislativy ani na aktuálně zaslaných záběrech, i když pochopitelně chápeme, že některé detailní záběry nemocných a mrtvých kusů nepůsobí dobrým dojmem. Při chovu obdobného množství brojlerů přirozeně může být zdravotní stav některých kusů zhoršený a pochopitelně dochází i k určitým úhynům,“ dodal Vorlíček.

Na jihu Čech se objevilo další ohnisko ptačí chřipky v malochovu drůbeže

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám