Hlavní obsah

Vyhořelý kostel má novou střechu. S opravou barokního chrámu pomáhají sbírky

Přes 270 let starý kostel v Chlumu u Třeboně, který 25. března vyhořel, dostává svou původní tvář. Dělníci už opravili střechu a v nejbližších týdnech se začne i s rekonstrukcí interiéru.

Foto: Petr Samec

Opravená střecha kostela

Článek

Kostel, který je dominantou městysu a jezdí se na něj dívat lidé z celé republiky, je stále uzavřen. Plameny v březnu zničily část mobiliáře, včetně historických varhan. Sochy, obrazy a nástěnné malby jsou znečištěny popelem a je nutné jejich restaurování. Škody se vyšplhaly k téměř osmnácti milionům korun.

Foto: Petr Samec

Poškozené varhany

Po zveřejnění škod vyhlásilo českobudějovické biskupství i městys veřejnou kostelní sbírku na opravy. „Sbírka proběhla ve všech 241 farnostech diecéze a vybraná částka předčila veškerá očekávání. Dárci na opravy věnovali přes milion a půl,“ řekl Vlastimil Kročil, českobudějovický diecézní biskup. Ve sbírce, kterou vyhlásil městys, se zatím sešlo přes milion korun. „Tato sbírka je otevřena do konce března 2025. Podepsali jsme s biskupstvím smlouvu, že z ní pro něj budeme uvolňovat peníze, aby je bylo možné postupně použít na opravy,“ řekla Jitka Bednářová, starostka Chlumu u Třeboně.

S opravou prohořelé střechy začali dělníci v polovině dubna. „Střecha je již hotová, nyní se pracuje na opravě oken. Projektantka od dubna pracuje také na zakreslení stávajícího stavu kostela. Tento nákres bude základem pro přípravu projektové dokumentace k dalším opravám, především poškozených částí interiéru,“ dodal Kročil.

Peníze do sbírek na opravy kostela věnovali nejen místní, ale i lidé z různých koutů České republiky. Přispěl i pan Řehoř, který bydlí v domě přímo naproti kostelu. Od čtrnácti let v něm provázel a kostel zná jako své boty. Když viděl, jak se v březnu z oken a zvoničky valil kouř, měl slzy v očích. „Já tomu nemohl vůbec uvěřit. Najednou houkačky, přijeli hasiči a začali hasit a také vynášet věci z kostela. Můj prastrýc i strýc v kostele dělali kostelníky. Mně bylo tehdy asi čtrnáct let, historii kostela jsem si nastudoval a chodil jsem tam provázet turisty. V kostele byla cedule, že klíče jsou naproti v domě, tedy u nás. A tak u nás stále někdo klepal a já se strýcem jsme chodili kostel otevřít. Nebo když přijel zájezd, letěl jsem kostel odemknout,“ zavzpomínal Řehoř.

Foto: HZS Jihočeský kraj

Hasiči při likvidaci požáru kostela

Příčinou požáru byla technická závada. „Cizí zavinění bylo vyloučeno. Oheň vznikl v prostoru boční lodě kostela u varhan,“ řekla Magdalena Horváthová, stavební technička z českobudějovického biskupství. Kdy opravy skončí a kostel se opět otevře veřejnosti, zatím ale nedokáže nikdo odhadnout.

Řezník z Tachovska si připojil k pokladně zaměstnavatele vlastní platební terminál. Přišel si na miliony

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám