Hlavní obsah

Vyhledávač ztracených psů vytvořila studentka v Brně

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát sice nařídil chovatelům psů, že si je musí nechat očipovat, ale již nezřídil jejich centrální evidenci, díky níž by bylo snadné vyhledat majitele zaběhnutého psa. S řešením nyní přišla studentka informatiky Kristýna Zaklová. Vytvořila internetový vyhledávač nazvaný Komu patřím.

Foto: Profimedia.cz

Ztracení psi již díky vyhledávači nemusí skončit v útulku.

Článek

Ten umí bleskově prohledat všechny dostupné registry psů v Česku a většinou najít i chovatele. Přestože je web v provozu jen pár týdnů, pochvalují si jej strážníci i veterináři.

Využití vyhledávače je zdarma, služba je anonymní. Strážníci a veterináři mají čtečky čipů. Nalezenému psovi stačí přístroj přiložit ke krku a přečíst z čipu pod kůží kód. U psů s rodokmenem lze zadat do vyhledávače číslo vytetované v uchu.

Další možností je hledat majitele podle psí známky nebo lyssetky, tedy známky od veterináře potvrzující očkování psa.

Čip, známka, GPS obojek, zvířecí detektivové. Skvělí pomocníci, když se pes ztratí

Jak na to

Projekt vznikl jako bakalářská práce Zaklové, studující informatiku na brněnském Vysokém učení technickém (VUT). Je velkou milovnicí psů, stejně jako většina obyvatel ČR. Ti chovají celkem dva miliony psů. Česko je tak největší zemí chovatelů psů v Evropě.

„Je nelogické, že na jedné straně stát zavede zákonem danou povinnost očipovat každého psa (do ledna 2020, pozn. red.) a na druhé straně tato data nevyužije ve prospěch chovatelů. Centrální registr by byl nejrychlejší cestou k vyhledání majitele zaběhnutého psa,“ řekla Právu studentka, která je chovatelkou křížence Jacka a ještě donedávna měla i fenku Jill.

Čipování psů kulhá. Chybí centrální registr

Domácí

V republice je celkem patnáct nejrůznějších soukromých registrů psů. Pokud se některý ze čtyřnohých miláčků zaběhne, je při pátrání nutné prohledat jeden registr po druhém.

Internetový vyhledávač komupatrim.cz všechny databáze prohledá, a pokud majitele najde, ihned poskytne nezbytné informace. Jen za uplynulý týden posloužil šesti stovkám lidí.

Vyhledávač využívají i brněnští strážníci. Na web je upozornili na sociálních sítích chovatelé, když strážci pořádku hledali majitele jednoho ze zaběhnutých psů. Problém se podařilo rychle vyřešit. „Mnoho psů již nemusí skončit v útulku, kde by smutně čekali na to, zda si je tam páníčci najdou. Největší radost mám z toho, že systém funguje,“ doplnila studentka.

Stát počítá s tím, že centrální registr psích čipů vytvoří v roce 2022. Podle chovatelů je ale otázkou, zda se tak skutečně stane. „I kdyby měl můj vyhledávač sloužit jen dva roky, myslím, že energie vložená do jeho vytvoření stála za každého nalezence, který se vrátil domů,“ dodala budoucí informatička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám