Hlavní obsah

Vychovatel dětského domova špehoval sociální pracovnici. Štěnici zašil do plyšáka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dětským domovem v Kašperských Horách rezonuje případ nelegálního odposlechu v kanceláři tamní sociální pracovnice. Štěnice byla zašitá do plyšové hračky zavěšené na kovové trubce radiátoru.

Foto: Novinky

Dětský domov Kašperské Hory

Článek

Po jejím nálezu předloni v listopadu policie nastražila do místnosti fotopast, která špeha po několika dnech odhalila. Při manipulaci s plyšákem je na snímku zachycený vychovatel, který se poté přiznal. Žádný trest ale nedostal, případ policie posoudila jako přestupek a úřad ho potrestal napomenutím. Muž se dnes se svým již bývalým zaměstnavatelem nyní soudí kvůli výpovědi z práce.

Policisté našli v kanceláři českobudějovického primátora štěnici

Domácí

„Dobrý nápad to nebyl. Ale byla to poslední možnost, jak dokázat paní ředitelce mé podezření, že v této kanceláři vznikají o mě a mé rodině pomluvy, které se pak šíří po pracovišti. Ze strany sociální pracovnice jsem vůči své osobě vnímal určitou nevoli a měl pocit, že se mi odsud spolu s dalšími kolegyněmi snaží vyšťouchat,“ řekl Novinkám vychovatel. Záznamy ze zařízení prý neměl v úmyslu nijak použít.

Nahrávací zařízení umístil v kanceláři, kde se probírají citlivé informace například během prověrek státního zastupitelství nebo zde probíhají důvěrné rozhovory s dětmi a jejich rodiči. Uloženy tu jsou také osobní spisy dětí. Navíc přístup do této kanceláře je vychovatelům zapovězený a mohou tam chodit pouze za přítomnosti sociální pracovnice nebo ředitelky zařízení.

Podle zjištění Novinek se jednalo o běžnou štěnici, která se zapínala jen při zachycení zvuku. Mohla pouze nahrávat, odesílat ne. „Měla záznam s nějakou kapacitou. Je pravděpodobné, že si pro to vždycky někdo přišel, záznam z karty stáhl a znovu to nastavil. Ten poslední záznam, který policisté našli, tam byl jen chvilku. Ale jak dlouho předtím tu zařízení bylo, a kolik hodin rozhovorů zaznamenalo, to nevíme,“ uvedl zdroj, který o případu detailní informace.

Odposlouchávací zařízení našli sami zaměstnanci domova. „Několik měsíců měli podezření, že některé informace, které zazněly pouze ve zmiňované kanceláři, byly ze strany vychovatele v různých situacích nějakým způsobem komentovány a naznačovány. Proto také došlo na prohlídku kanceláře,“ dodal zdroj s tím, odposlouchávací zařízení bylo pečlivě zašité do plyšového psíka.

Žádný trestný čin nespáchal

Policie nakonec uzavřela, že muž nespáchal trestný čin, a případ postoupila Městskému úřadu Kašperské Hory jako možný přestupek proti občanskému soužití. „Nepodařilo se prokázat, že by shromažďoval informace, případně neoprávněně nakládal s osobními údaji,“ konstatovali policisté po dvouapůlměsíčním prověřování.

Sám vychovatel při výslechu popřel, že by bylo záznamové zařízení v místnosti delší dobu a že by se jeho prostřednictvím něco dozvěděl. Podle vedení domova ale není jasné, jak dlouho tam bylo umístěné.

„Podezření jsme měli minimálně tři měsíce. Čekali jsme, že policisté po jeho nálezu provedou detailní kontrolu celého objektu a zajistí počítače, kde by mohly být informace z odposlechu stažené. Nic z toho se nestalo, podezřelého vychovatele vyslechli až tři týdny po odhalení záznamového zařízení,“ uvedl zdroj s tím, že domov rozhodně nesouhlasí s posouzením věci jako přestupek. „Máme za to, že jednáním dotyčného došlo k narušení práva na soukromí a tím naplnění skutkové podstaty trestného činu poškození cizích práv,“ domnívá se zdroj.

Žádným způsobem jsem nepoškodil ani neohrozil svého zaměstnavatele či jeho zájmy
propuštěný vychovatel

Ředitelka dětského domova Petra Divišová se nechtěla k případu vyjadřovat a odkázala na svého zřizovatele. Pouze uvedla, že celá věc je jí velice nepříjemná a ohrožuje dobrou pověst dětského domova.

Dostal padáka

Týden po uzavření případu dostal vychovatel okamžitého padáka za zvlášť hrubé porušení povinností, kterého se podle svého zaměstnavatele dopustil tím, že neoprávněně vstoupil do kanceláře jiného zaměstnance za účelem umístění odposlouchávacího zařízení.

Proti výpovědi se začal bránit soudní cestou. U klatovského soudu napadl své propuštění žalobou a chce se vrátit zpět. Tvrdí, že rozhodně neměl v úmyslu poškodit svého zaměstnavatele ani nikoho ze svých kolegů. Odposlech do kanceláře umístil údajně proto, aby zjistil, kdo o něm a jeho rodině šíří na pracovišti údajné pomluvy.

Jednání vychovatele je neslučitelné s činností a posláním dětského domova
školský odbor Plzeňského kraje

Podle žaloby, kterou Novinky měly možnost prostudovat, prý našel záznamové zařízení v létě 2022 zapadlé za digestoří v kuchyňce u své výchovné skupiny. Zpočátku si prý myslel, že se jedná o součást dětské mluvící hračky. Později na internetu dohledal, že jde o odposlouchávací zařízení a napadlo jej, že by ho mohl použít. Jak tvrdí, do plyšové hračky ho umístil během víkendové směny 20. listopadu 2022, tedy den předtím, než bylo odhaleno. Kancelář si odemkl klíčem, který podle svých slov náhodně našel.

Státní zástupkyně měla ve svém domě odposlech

Krimi

„Žádné záznamy ze zařízení jsem nezískal, a pokud bylo vůbec něco zaznamenáno, neměl jsem nikdy možnost se s tím seznámit. I v případě, kdybych nějaké informace získal, neměl jsem v úmyslu je jakkoliv použít, šířit či zneužít,“ stojí v žalobě.

Motiv byl osobní

K motivu svého chování zmínil, že byl ryze osobní a nikoli zištný či z pomstychtivosti. „Žádným způsobem jsem nepoškodil ani neohrozil svého zaměstnavatele či jeho zájmy,“ hájí se. Podle svých slov si je vědom toho, že pochybil a nejednal správně. „Toto jednání ale nebylo takové intenzity, aby byl dán důvod pro okamžité zrušení pracovního poměru,“ argumentuje vychovatel a poukázal na závěr policie s tím, že správní orgán mu za přestupek udělil jako trest pouze napomenutí.

Jeho zaměstnavatel je zcela opačného názoru a ve vyjádření k žalobě napsal, že vychovatel ohrozil pověst dětského domova, jehož činnost je založena na diskrétnosti, absolutní důvěře a pocitu bezpečí pro děti i zaměstnance.

„Tyto hlavní atributy byly ohroženy, což navodilo dlouhodobou atmosféru nedůvěry a strachu. Ta se uvolnila po ukončení pracovního poměru s žalobcem,“ uvádí se dále ve stanovisku vedení domova, podle kterého vychovatel dlouhodobě rozvracel pracovní vztahy a jeho chování neslo prvky arogance. „Vzhledem k jeho chování, kdy vykonává práci s dětmi, které jsou důvěřivé k autoritě vychovatele, bylo okamžité zrušení pracovního poměru oprávněné,“ dodal zaměstnavatel.

Za vedením dětského domova stojí jeho zřizovatel, kterým je Plzeňský kraj. „Jednání vychovatele je neslučitelné s činností a posláním dětského domova,“ reagovala na dotaz Novinek vedoucí odboru školství, mládeže a sportu Krajského úřadu v Plzni Jaroslava Havlíčková.

V kanceláři šéfa ukrajinské armády se našlo odposlouchávací zařízení

Válka na Ukrajině

Výběr článků

Načítám