Hlavní obsah

Východní Čechy zasáhl orkán a silný déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pátek přejde přes Česko studená fronta, která přinese silný vítr a vydatné srážky. Během dneška a v noci bude hustě pršet a na horách i sněžit, hladiny horských řek mohou nebezpečně stoupnout, předpokládali meteorologové. V pátek a v sobotu má sněžit v celé zemi.

Foto: PLL a.s.

Mezi návštěvníky lázní bude v sobotu 13. května korzovat gräfenberské panstvo v historických kostýmech.

Článek

Jejich slova se potvrdila po poledni, kdy byl ze Sněžky hlášen nárazový vítr o rychlosti přes 120 kilometrů za hodinu, přičemž hranice orkánu je 118 kilometrů v hodině. "Teplota na Sněžce byla tři stupně pod nulou a padal tam sníh," informoval ČTK František Chylík z hradecké pobočky CHMÚ. Silný déšť zvedl ve východních Čechách hladiny některých řek.

Plné ruce práce měli od rána pracovníci Východočeské energetiky, kteří kvůli stromům a větvím popadaným do vedení opravovali desítky poruch. "Nejvážnější poruchy byly na vedení vysokého napětí na Žamberecku a dále na Svitavsku a Rychnovsku," řekla ČTK mluvčí energetiků Šárka Beránková.

"Při přechodu fronty očekáváme zesílení větru, který dosáhne rychlosti 36 až 54 km/hod, v nárazech 90 až 130 km/hod, což je až síla orkánu. Může docházet k lámání a vyvracení stromů i škodám na majetku," varovali ve čtvrtek meteorologové.

Upozornili také, že v Čechách se v noci v horských polohách, během dne i ve středních polohách, budou tvořit sněhové jazyky, na horách postupně i závěje. Na Moravě a ve Slezsku se sněhové jazyky začnou tvořit až v pátek v odpoledních hodinách.

Déšť zvedne hladiny řek

Během čtvrtka a v noci meteorologové předpovídají vydatný déšť, který se bude postupně měnit ve sněžení. Během pátku a soboty již budou srážky na celém území sněhové.

"Vzhledem k dešťovým srážkám a teplotám nad nulou předpokládáme vzestup hladin horských toků na severu a severovýchodě Čech. Týká se to zejména Svatavy a Zdobnice," upozorňují meteorologové.

Upozornění na zvýšené hladiny řek platí pro kraje Karlovarský, Liberecký, Královéhradecký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám