Hlavní obsah

Vybodovaní řidiči musí navštívit psychologa

Právo, Jiří Novotný
Praha

V centrálním registru je zaevidováno přes 34 tisíc řidičů, jimž byl po dosažení dvanácti bodů odňat na dvanáct měsíců řidičský průkaz. Zatímco dříve jim byl po uplynutí této doby vracen automaticky, teď musejí nejprve projít psychologickým vyšetřením.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„Tuto povinnost, která platí od loňského 1. srpna, stanovila novela zákona o silničním provozu. Ke svému vyšetření si řidiči ještě mohou vybrat kteréhokoli psychologa. Od 1. srpna však už budou smět chodit pouze k akreditovaným dopravním psychologům,“ řekl v neděli Právu mluvčí ministerstva dopravy (MD) Martin Novák.

Podmínky pro akreditaci i vybavení ordinací určilo MD vyhláškou číslo 27/2012, která vyšla ve Sbírce zákonů 26. ledna a účinnosti nabyla 10. února. Zažádat o akreditaci může kdokoli, kdo má pro to patřičné vzdělání, prostornou a speciálními přístroji vybavenou ordinaci, i potřebné zázemí.

Na otázku, jestli již nějaké žádosti o akreditaci ministerstvo schválilo, Novák odpověděl: „Zatím nám přišlo 26 žádostí a dvě z nich jsou již před podpisem. V nejbližších dnech tyto první schválené akreditace zveřejníme na internetových stránkách MD, a seznam akreditovaných dopravních psychologů pak budeme na webu průběžně doplňovat.“

Podle nejčerstvější statistiky bodového systému bylo k loňskému 31. prosinci nejvíce řidičů s dvanácti trestnými body v Ústeckém kraji (4766), ve středních Čechách (4444), v Moravskoslezském kraji (3966) a v Praze (3614). Naopak nejméně vybodovaných (1076) bylo k tomuto datu evidováno v kraji Vysočina.

Konečné slovo má praktický lékař

Částka, kterou musí řidič za vyšetření zaplatit, by neměla přesáhnout 3000 Kč. Řidič absolvuje pohovor s psychologem, při němž vyplní dotazník a podstoupí testy, jež prověří jeho schopnost soustředit se, i další vlastnosti důležité pro zvládání situací v silničním provozu.

Poté psycholog vystaví posudek a konečné slovo, jestli má být řidičský průkaz motoristovi vrácen, má praktický lékař.

Cílem tohoto opatření je eliminovat nejagresivnější řidiče, kteří si riskantní jízdou vybíjejí své pudy a vážně ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Otázkou ovšem je, zda se to při tak korupčním prostředí, jaké v Česku panuje, může skutečně podařit.

Další důležitou novinkou, kterou od letošního 1. ledna přinesla zmíněná novela, je povinnost lékařů nahlásit příslušnému městskému či obecnímu úřadu, že jejich pacient-motorista onemocněl chorobou, jež omezuje schopnost řídit.

„Lékařské tajemství je jedna věc, ale musíme dbát o bezpečnost provozu,“ zdůvodňuje toto opatření Novák.

Na dotaz, jestli tedy už lékaři „udávají“ své pacienty, mluvčí odpověděl: „Takovou informaci jsme si od městských a obecních úřadů ještě nevyžádali. Doufám ale, že lékaři nahlašovací povinnost plní, jinak by porušovali zákon.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám